ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Υπάρχει χρόνος για διορθώσεις στα λάθη λέει το ΥΠΟΙΚ

ΕΝΦΙΑ: Υπάρχει χρόνος για διορθώσεις στα λάθη λέει το ΥΠΟΙΚ

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που θέλουν αυστηρά πρόστιμα σε φορολογουμένους που βρουν λάθη στα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φορου Ακινήτων, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει, "οι φορολογούμενοι, όπως είναι γνωστό, είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση την 01/01/2014. Ιδιαίτερα φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου, λήφθηκε μέριμνα ώστε ο χρόνος να είναι επαρκής.

Σε κάθε περίπτωση, αν ορισμένοι φορολογούμενοι δεν μερίμνησαν να συμπληρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία όπως κατ’ επανάληψη είχε ζητηθεί, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014".

Με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τις εφορίες, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, σε περίπτωση που βρεθούν λάθη στα εκκαθαριστικά και δεν τροποποιηθούν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, η εφορία θα υπολογίζει το φόρο με βάση δικές της παραδοχές. Για παράδειγμα, αν δεν έχεις συμπληρωθεί ο όροφος του διαμερίσματος, η εφορία θα θεωρεί οτι το ακίνητο βρίσκεται στον 6ο όροφο, που φέρει και τον ανώτατο συντελεστή.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Από 1η Αυγούστου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ

Κάθε μήνας και ραβασάκι της Εφορίας μέχρι το τέλος του έτους