ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα σώσετε μισθό και σύνταξη από την κατάσχεση

Πώς θα σώσετε μισθό και σύνταξη από την κατάσχεση

Από την Τρίτη 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet τον τραπεζικό λογαριασμό τους ο οποίος θα είναι ακατάσχετος από την εφορία μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε φορολογούμενος μπορεί να προστατεύσει από το ενδεχόμενο κατάσχεσης έναν και μόνο λογαριασμό καταθέσεων, ανεξάρτητα αν οι καταθέσεις προέρχονται από μισθούς και συντάξεις ή άλλη πηγή εσόδων.

Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο καταβάλλονται οι μισθοί του φορολογούμενου τότε αυτός θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην ειδική εφαρμογή του TAXIS net.

Σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει απλώς να μπει στο ΤΑΧΙSnet χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης και μετά να δηλώσει το IBAN του λογαριασμού που επιθυμεί να τύχει της προστασίας που παρέχει η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη.

Διαδικασία γνωστοποίησης λογαριασμού - Προϋποθέσεις

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

2. Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

3. Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) στο περιβάλλον TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN).

4. Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό κατά τα ανωτέρω, οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.

5. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον Α.Φ.Μ. του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet.

Διαβάστε επίσης: Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Από σήμερα στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Περίσσευμα μισό δισ. ευρώ έβγαλε η εκκαθάριση