ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη «τινάζουν» στον αέρα τον προϋπολογισμό

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη «τινάζουν» στον αέρα τον προϋπολογισμό

Δεν θα μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία Ιούλιο και Αύγουστο

-Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο, καθώς τον Σεπτέμβριο ξεκινούν διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Παρά την εντολή του Αντώνη Σαμαρά να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), από ότι φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών θα «ροκανίσει» χρόνο μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπου θα καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση που διορθώνει τις στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά σε αρκετούς οικισμού της χώρας.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ όλα δείχνουν ότι η τελευταία δόση θα πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» το γεγονός ότι θα χαθούν δύο μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος) σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα έχει υστέρηση ύψους 882 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πάντως ότι τον Ιούλιο καλύφθηκε από άλλες πηγές εσόδων η απώλεια από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για δύο λόγους. Πρώτον, ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οπότε αν τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν απόκλιση θα πρέπει να βρεθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό. Δεύτερον, μειώνεται η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης της φορολογίας το 2015. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς έχει ήδη προαναγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2015.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες ότι: «Αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό στις 26 Αυγούστου που ξεκινάει τις εργασίες του το τρίτο θερινό τμήματα της Βουλής θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση που διορθώνει τις στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά σε αρκετούς οικισμούς της χώρας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν στις περιοχές: Τρικάλων, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Δράμας, Χίου, Κερκύρας και Ζακύνθου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Η αναβολή, τα λάθη και οι αλλαγές

Ένα Νέο Φοροεπεισόδιο Ιδιώνυμης Αθλιότητας!

Τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Tρόικα για τα προαπαιτούμενα

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα «αρπάξουν» και την πρώτη κατοικία

Στοπ στις επιστροφές μέχρι να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ