ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yπ. Οικονομικών: Άρχισαν πάλι τα ραβασάκια και τα κατασχετήρια

Yπ. Οικονομικών: Άρχισαν πάλι τα ραβασάκια και τα κατασχετήρια

Βροχή στέλνουν τα ειδοποιητήρια σε όσους χρωστούν δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας στους φορολογούμενους - Με εντολή της τρόικας απειλούν για άμεσες κατασχέσεις περιουσιών - Ότι έδωσαν με το κοινωνικό μέρισμα, τώρα το ζητούν πίσω.

Από τη μια τσέπη μας τα βάζουν και από την άλλη μας τα παίρνουν. Αφού πρώτα φούσκωσαν τις ελπίδες του λαού με τα περί κοινωνικών μερισμάτων, τώρα ζητάνε πάλι πίσω όλα τα ψίχουλα που έδωσαν και απειλούν τους φορολογούμενους με μπαράζ κατασχέσεων.

Τελεσίγραφο στέλνει για άλλη μια φορά το Υπουργείο Οικονομικών σε οφειλέτες για ρύθμιση των χρεών τους σε εφορίες και Ταμεία. Είναι προφανές πως επειδή τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και επειδή το υπουργείο θα πρέπει να παρουσιάσει στους τροικανούς τα έσοδα και τα πλεονάσματα που έχει υποσχεθεί, τρέχει τώρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα να συγκεντρώσει χρήματα που δεν υπάρχουν!

Μπήκε δηλαδή η κυβέρνηση σε ένα φαύλο κύκλο εικονικής δημοσιονομικής σταθερότητας ο οποίος όχι μόνο δεν οδηγεί την χώρα πουθενά, αλλά αντίθετα βυθίζει στο τέλμα τη μέση ελληνική οικογένεια.

Απο τη μια μεριά το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει πλεονάσματα στην τρόικα τα οποιία στη συνέχεια αποδίδει στον λαό ως κοινωνικό μέρισμα και απο την άλλη επιδίδεται σε ανελέητο φοροκυνήγι για να ξαναπάρει πίσω αυτά που έδωσε!

"Βροχή" ειδοποιητηρίων και κατασχέσεων θα στείλουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε μεγάλους κυρίως οφειλέτες, πιέζοντας έτσι όσους οφείλουν σε εφορίες και Ταμεία, να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Παράλληλα συνεχίζουν την επεξεργασία του σχεδίου βελτίωσης αυτών των ρυθμίσεων, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το Mega, από τις εφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε 2.293 οφειλέτες που βγήκαν εκτός ρυθμίσεων και αναζητούνται 78,6 εκατ. ευρώ μέσω κατασχέσεων κινητών και ακινήτων. Στόχος είναι να έχουν εισπραχθεί έως το τέλος του έτους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και τουλάχιστον το 25% των νέων χρεών.

Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν σταλεί προσκλητήρια για ρύθμιση σε 64.267 οφειλέτες αλλά και ειδοποιητήρια σε 94.548 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν περιθώριο 20 ημερών πριν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις. Στόχος είναι να εισπραχθεί 1,448 δισ. ευρώ.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές "φουσκώνουν" μήνα με το μήνα ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και υπέρογκων προσαυξήσεων και προστίμων. Πέρα από το... στοκ των παλιών οφειλών ύψους 52 δισ. ευρώ, οι εφορίες καλούνται να χειριστούν τα νέα "κανόνια".

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούλιο προστέθηκαν άλλα 1,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ από 1/1/2013 οι οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση, ξεπερνάνε πλέον τα 15 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω οφειλέτες αγγίζουν πλέον τα 2,5 εκατομμύρια και μόλις σε έναν μήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 172.000. Σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ και 164.204 οφειλέτες κι από αυτά έχουν εισπραχθεί περίπου 567 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα Ταμεία, όπου το σύνολο των οφειλών, παλιών και νέων, αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ και βαραίνουν 211.451 ασφαλισμένους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από αυτά, σε ρύθμιση είναι μόνο τα 587 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί έως τώρα 177 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, πίεση στην ελληνική πλευρά να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρίες ο ρόλος του "κυνηγού" των οφειλετών προς τα Ταμεία, ενώ ανάλογη πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι και για τα χρέη προς τις εφορίες, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει τη στελέχωση των δικαστικών τμημάτων των ΔΟΥ από ιδιώτες, που θα αναλάμβαναν το ξεκαθάρισμα του μητρώου των υπόχρεων και των συνυπόχρεων.

Αρνητική ήταν η απάντηση της Αθήνας στις συστάσεις αυτές, και ήδη προχωρά στη σύσταση και λειτουργία ειδικών μονάδων εντός των υπηρεσιών, για τη βελτίωση των δεικτών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διαβάστε επίσης:

Πουλάνε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ σε ξένους

ΟΑΕΔ: Στις 21/8 λήγει η προθεσμία των αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης 2.000 ανέργων

FAZ: Η τρόικα δεν φεύγει πριν το 2016 από την Ελλάδα