ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Παίζουν τις… κουμπάρες με τις δόσεις

ΕΝΦΙΑ: Παίζουν τις… κουμπάρες με τις δόσεις

Απίστευτη κοροϊδία του υπουργείου Οικονομικών που δήθεν δίνει μάχες για να αυξηθούν οι δόσεις από 6 στις 7 τη στιγμή που οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον φόρο εισοδήματος

Τελικά η κοροϊδία δεν έχει τέλος. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αποπροσανατολίζουν την συζήτηση για τον άδικο και δυσβάστακτο φόρο του ΕΝΦΙΑ δίνοντας επικοινωνιακό βάρος στο αν οι δόσεις για την αποπληρωμή του θα γίνουν 7 από 6 που είναι σήμερα. Λες και μια τέτοια εξέλιξη θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τον φόρο εισοδήματος.

Μάλιστα όπως διατείνονται τα γνωστά «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης «η υπόθεση με τις δόσεις εξελίσσεται σε θρίλερ!» διότι η κυβέρνηση – λένε – φοβάται πως αν αντί για 6 οι δόσεις γίνουν 7 θα πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού. Πρόκειται βέβαια για αστείο επιχείρημα αφού ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν δύναται να τον αποπληρώσει ακόμα κι αν οι δόσεις γίνουν… δεκαεφτά! Συνεπώς είναι προφανές πως έτσι κι αλλιώς τα έσοδα θα πέσουν έξω.

Ο τρόπος με τον οποίο εξακολουθεί να χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα εξακολουθεί να είναι απαράδεκτος αφού το οικονομικό επιτελείο δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα πάντως με όσα ισχύουν έως σήμερα, ο φόρος προβλέπεται να εξοφληθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις για όλους τους φορολογούμενους με την πρώτη δόση να έχει μεταφερθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις υπόλοιπες τρείς τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών, μετά την λαϊκή οργή έστειλε ερώτημα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή για το αν μπορούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να μεταφερθούν εν μέρει και στο 2015 χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία απάντησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορούν να εισπραχθούν έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έως και το Μάρτιο του 2015 και να καταχωρηθούν στο 2014, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί σε έως και επτά δόσεις.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι στο τεχνικό μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους δανειστές υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν φόροι ακινήτων έως και το Μάρτιο ενός έτους και τα έσοδα να μετρήσουν στο προηγούμενο έτος. Είναι μια πρόβλεψη που είχε προστεθεί προκειμένου μια δόση του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) να προσμετρηθεί στο προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας και το πιθανότερο σενάριο είναι ο φόρος να πληρωθεί σε έξι δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου.

Επί της ουσίας δηλαδή τα «σαϊνια» του υπουργείου Οικονομικών θέλουν να κλείσει ο ΕΝΦΙΑ με λίγες δόσεις για να μπορέσουν να δείξουν στην τρόικα ότι μπήκαν λεφτά στα ταμεία πριν από τη διαπραγμάτευση του χρέους. Το κακό της υπόθεσης είναι πως στην αγορά δεν υπάρχει ρευστό… ούτε για αστείο.

Φορολογούν αξίες και εισοδήματα που δεν υπάρχουν και άρα ζητούν χρήματα που δεν υπάρχουν. Το πιθανότερο όλων είναι για άλλη μια φορά να εκτεθούν στην τρόικα αφού δεν θα μπορέσουν να επιδείξουν τα έσοδα που έχουν υποσχεθεί. .

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 26 Αυγούστου που θα ανοίξει εκ νέου η Βουλή, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να καταθέσει και τις διορθωτικές παρεμβάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, όπως τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και με τον αρχικό τρόπο υπολογισμού του φόρου προκάλεσε εξοντωτική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους.

Διαβάστε επίσης:

Για δύο χρόνια ακόμα θα πληρώνουμε φόρους με πλαστές αντικειμενικές

Ζητούν 5,8 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ από το Αστεροσκοπείο

ΕΝΦΙΑ: Πολλές οι δόσεις αλλά λίγες οι αλλαγές