ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η Ελλάδα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η Ελλάδα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της

Στην 81η από την 91η θέση «σκαρφαλώνει» η Ελλάδα στη παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν και αποδίδουν, αναφέρει η έκθεση.

Συγκεντρώνοντας 4,04 βαθμούς η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 81η θέση, την ώρα που το 2013 βρισκόταν στην 91η και το 2012 στην 96η θέση.

Όπως αναφέρεται στο Global Competitiveness Report 2014-2015 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, «οι βελτιώσεις στη λειτουργία της αγοράς προϊόντων (85η) με αυξημένα επίπεδα ανταγωνισμού (71η) και οι πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, αν και παραμένουν αρκετά άκαμπτες, (117η), σε συνδυασμό με καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις και μια σαφή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, οδήγησαν σε αυτή την πιο θετική αξιολόγηση, παρά το υψηλό επίπεδο του χρέους. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει αρχίσει να αποδίδει».

«Αδύναμη» η λειτουργία των θεσμών

«H Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να συνεχίσει να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά της. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία των θεσμών της παραμένει αδύναμη και λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης (129η), η χρηματοπιστωτική της αγορά (130η) δεν έχει συνέλθει ακόμη από την οικονομική κρίση, υπάρχουν ανησυχίες για την ευρωστία των τραπεζών της (141η) ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (136η) παραμένει ο πιο προβληματικός παράγοντας για το επιχειρείν στη χώρα».

«Πέραν αυτών», όπως σημειώνεται, «προκειμένου να στηριχτεί η δομική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί προς πιο παραγωγικές και στηριγμένες στη γνώση δραστηριότητες, θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα καινοτομίας (109η). Αυτό απαιτεί βελτιώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος (111η) καθώς επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις σε δραστηριότητες που παράγουν γνώση, όπως στα R&D (σσ. Έρευνα και Ανάπτυξη) (114η).» καταλήγει η έκθεση για την Ελλάδα.

πηγη DW

Διαβάστε επίσης
ΟΟΣΑ: Η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα