ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου

Έρχονται αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου

Προσλήψεις με μισθούς ιδιωτικού τομέα που θα ξεκινούν από 586 ευρώ

-Διετής δοκιμασία για τους νέους υπαλλήλους, από την οποία θα κρίνεται, τελικά, η οριστική πρόσληψή τους

Μισθοί ιδιωτικού τομέα σε νέους δημόσιους υπαλλήλους προβλέπονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ο εισαγωγικός μισθός θα ξεκινά από 586,08 ευρώ και θα λαμβάνεται από τον υπάλληλο για δύο χρόνια, περίοδος δοκιμασίας, πριν τελικά μπει κανονικά στο μισθολόγιο.

Αναλυτικά, οι μισθοί θα διαμορφώνονται:

  • Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ.
  • Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ.
  • Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ.
  • Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ.
  • Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την εισήγηση που επεξεργάζονται τα δύο υπουργεία, και η οποία αποτελεί πρόταση της Τρόικας, οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι θα έχουν επί μία διετία αποδοχές ίσες με αυτές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το "Εθνος" στην περίπτωση που στη δοκιμαστική αυτή διετία αξιολογηθούν και κριθούν ικανοί να εργαστούν στο Δημόσιο, θα εντάσσονται κανονικά στο μισθολόγιο.

Χωρίς μονιμότητα οι νέοι

Η πρόσληψη στο δημόσιο δεν θα είναι μόνιμη. Για δύο χρόνια ο εργαζόμενος θα περνάει από αξιολόγηση και θα είναι ταυτόχρονα υπό μαθητεία και υπό δοκιμή. Στο τέλος της διετίας το δημόσιο θα μπορεί να αντικαθιστά τον υπάλληλο με άλλον. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος κριθεί κατάλληλος τότε θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει και μισθό που προβλέπετε από το σχετικό μισθολόγιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το συγκεκριμένο σενάριο συζητείται μεταξύ άλλων από το υπουργείο Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των νέων αλλαγών στο μισθολόγιο του Δημοσίoυ, το οποίο θα επιφέρει ανακατονομές στο εσωτερικό των αμοιβών χωρίς να ανατραπεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ο φόβος των κατοίκων και οι... «Καρυάτιδες Μεσολακκιάς»