ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα

DW: Η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα

Δήλωση απόλυτης στήριξη της Ελλάδας εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών των αγορών για την επόμενη μέρα, δηλαδή μετά την έξοδό της στις αγορές, έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάινεν, διότι όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του, θεώρησε σκόπιμο να αποσαφηνίσει τη θέση των εταίρων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία. «Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές, ενώ η Επιτροπή και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας μέσα από αυτή τη διαδικασία και τώρα είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή» ανέφερε.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, τόνισε ο Φινλανδός Αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, η Κομισιόν και οι εταίροι θα συνεργαστούν πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί.

«Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, ενώ θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)» δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Frankfurter Allgemeine: Σκιές κρίσης στην ευρωζώνη