ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Αλλαγή μεθοδολογίας στον υπολογισμό του ΑΕΠ

ΕΕ: Αλλαγή μεθοδολογίας στον υπολογισμό του ΑΕΠ

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ του 2010 κατά 1,8% επέφερε η νέα μεθοδολογία και το νέο Σύστημα Ευρωπαϊκών Λογαριασμών (SEC 2010), που εισήγαγε η Εurostat σε αντικατάσταση του SEC 1995.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2010 αυξάνεται κατά 3,4%, ενώ η αύξηση του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν της τάξης του 3,7%.

Εξάλλου, σημαντική είναι η επίδραση της νέας μεθοδολογίας στο κυπριακό ΑΕΠ το 2010 το οποίο αυξάνεται 9,5%, ενώ ακολουθεί το ολλανδικό ΑΕΠ με 7,6%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Λετονία (-0,1%) και το Λουξεμβούργο (0,2%).

Όπως σημειώνει η Εurostat, οι βασικές μεθοδολογικές αλλαγές που έχουν επιπτώσεις στο ΑΕΠ είναι οι εξής:

- Οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη υπολογίζονται πλέον ως επενδύσεις, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ΑΕΠ στην ΕΕ το 2010 κατά 1,9%.

- Oι δαπάνες για οπλικά συστήματα υπολογίζονται επίσης ως επενδύσεις, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ΑΕΠ στην ΕΕ κατά 0,2%.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, εκτός από την εφαρμογή της μεθοδολογίας (SEC 2010) αρκετά κράτη μέλη εισήγαγαν πρόσθετες βελτιώσεις στατιστικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα να επικαιροποιήσουν την πηγή των στατιστικών στοιχείων.

πηγη ΑΜΝΑ

Διαβάστε επίσης

Frankfurter Allgemeine: «Ανησυχία» για την Ελλάδα