ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγγελίες άνευ ουσίας από την κυβέρνηση για μειώσεις φόρων

Εξαγγελίες άνευ ουσίας από την κυβέρνηση για μειώσεις φόρων

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, προέβη σε εξαγγελίες άνευ ουσίας για σταδιακή μείωση των φόρων στα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα επιχειρηματικά κέρδη αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε και τις προθέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση και της ποινικής δίωξης για τους οφειλέτες του Δημοσίου, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία νοσεί και οι Έλληνες έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά που για όσους δεν ζουν σε άλλη χώρα, «μυρίζουν» εκλογές...

Ο υφυπουργός Οικονομίας, μιλώντας τη Δευτλερα (03/11/2014) στο 6ο Thessaloniki Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έκανε εξαγγελίες με... προεκλογικό άρωμα, για «μειώσεις και αλλαγές στους φόρους» ενώ ακόμα ανέφερε ότι θα επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας «με το μήνα». Το μέτρο αυτό που ισχύει φέτος δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις παραλάβουν, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνον για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε:

  • Αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως είπε «χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο». Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει την κατάργηση των ποινικών διώξεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
  • Την επέκταση και για επόμενα χρόνια της δυνατότητας καταβολής των τελών κυκλοφορίας στη βάση των πραγματικών μηνών κυκλοφορίας μετά την άρση της ακινησίας.
  • Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% και την μετατροπή του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ Νίκος Καραβίτης ανέφερε ότι ο φόρος μπορεί να μειωθεί κατά 30% για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και να αυξηθεί για τα αγροτεμάχια καθώς είναι πολύ χαμηλός. Επίσης, πρότεινε να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα αλλά και την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ πριν το 2010. Αυτό, ωστόσο, που παρέλειψαν να μας πουν, είναι ότι σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Με τι αντικειμενικές αξίες υπολογίζουν άραγε το δυσβάστακτο φόρο;
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%. Πόσοι όμως είναι πραγματικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ ετησίως, στην Ελλάδα της κρίσης;
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015 (φορολογικές δηλώσεις 2016). Ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για «μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η Γενική Γραμματέας Εσόδων κυρία Αικατερίνη Σαββαΐδου προανήγγειλε ότι στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τις 100 δόσεις, ενώ από το τέλος της εβδομάδος θα τεθεί σε λειτουργία και το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης των ασφαλιστικών εισφορών, για να επιταχυνθεί ο συμψηφισμός και η εκκαθάριση των επιστροφών φόρου.

Σχετικές ειδήσεις