ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν τα €100 εκατ. που είχε δώσει ο Σόιμπλε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ψάχνουν τα €100 εκατ. που είχε δώσει ο Σόιμπλε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Άλλη μια... επιτυχία της κυβέρνησης. Δεν ξέρουν τι απέγιναν τα χρήματα που ενέκρινε ο Σόιμπλε ως «ένεση ρευστότητας» για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Κράτος οπερέτα

Μόνο ως ιλαροτραγωδία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι από την προηγούμενη άνοιξη η Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων (KfW) – μέσω του Σόιμπλε - έχει διαθέσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και η τύχη των χρημάτων αυτών αγνοείται!

Είναι απορίας άξιον «με τι ασχολούνται στα παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης, αν δεν ασχολούνται με το μείζον ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά;», ενώ ενδεικτικό της αποσύνθεσης που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η παντελής ασυνεννοησία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει όταν στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης και στο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας και προέβλεπε μεταξύ άλλων την κάλυψη της συμμετοχής του Δημοσίου κατά 100 εκατ. ευρώ, μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και άλλων 100 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Γερμανοί μέσω του KfW.

Κανονικά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έπρεπε από το φθινόπωρο να χορηγήσει μέσω των τραπεζών περί τα 200 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως το Ταμείο θα επέλεγε εντός του περασμένου Ιουνίου από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες εκείνες μέσω των οποίων θα δανειοδοτούνταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έως τις αρχές του περασμένου Ιουλίου θα υπογράφονταν οι σχετικές συμβάσεις.

Τον Ιούλιο θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις τράπεζες και από τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να είχαν αρχίσει οι χορηγήσεις.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την προηγούμενη άνοιξη, διέρρεε με «φανφάρες» ότι το ποσό του εν λόγω ταμείου θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ!

Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν εταιρείες που διαθέτουν μέχρι 250 εργαζομένους και οι ετήσιες πωλήσεις τους δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Το καταπληκτικό είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα επ’ αυτού του προγράμματος. Μετακινήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Χατζηδάκης, ήρθε ο Δένδιας και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών ο Στουρνάρας και ήρθε ο Χαρδούβελης και στην οδό Νίκης επίσης δεν γνωρίζουν τίποτα.

Όπως μάλιστα έγραψαν και τα Νέα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε επί του θέματος και τηλεφώνημα από τη Γερμανία. Τον ρώτησαν από το «διευθυντήριο» τι απέγιναν τα χρήματα της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της εφημερίδας σε σχετικά τηλεφωνήματα που έκανε προς τον Δένδια και προς τον Χαρδούβελη δεν κατάφερε να βγάλει συμπέρασμα τι έχει γίνει επί του θέματος καθώς ο ένας «έριχνε» την ευθύνη στον άλλον.

Αυτό κι αν είναι success story!!!

Σχετικές ειδήσεις