ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναπόφευκτη» η μείωση στις επικουρικές συντάξεις

«Αναπόφευκτη» η μείωση στις επικουρικές συντάξεις

Η θερινή περίοδος, με τον αυξημένο τουρισμό, φαίνεται ότι δεν τόνωσε τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης όσο θα έπρεπε και έτσι υπάρχει η εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους το έλλειμμα θα υπερβεί τα 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι ορατή μια νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, από τις αρχές του νέου έτους, που υπολογίζεται ότι μπορεί να κυμανθεί από 10 - 12% στη χειρότερη περίπτωση. Αιτία είναι ότι ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, άρα για να μπορέσει να επέλθει ισορροπία, ανάμεσα στα έσοδα και στις δαπάνες, είναι πιθανό να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη, για τον ίδιο λόγο, πραγματοποιήθηκε οριζόντια μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο, με περιορισμένα αποτελέσματα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι εισφορές στο εννεάμηνο έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά παρά την περικοπή του Ιουλίου, οι παροχές έφτασαν τα 2,15 δισ. ευρώ. Το Ταμείο έχει επίσης φέσι άνω των 180 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, λόγω μη απόδοσης των προβλεπόμενων εισφορών, ενώ κατάφερε να εισπράξει σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, από κοινωνικούς πόρους. Επίσης, δόθηκαν μέσω ΑΚΑΓΕ 50 εκατ. ευρώ, στις 23 Οκτωβρίου. Παρόλ' αυτά το ταμείο που καλύπτει περισσότερο από το 90% της επικουρικής ασφάλισης και έχει στις τάξεις του 1,072 εκατ. συνταξιούχους και 2,3 εκατ. ασφαλισμένους, δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της δαπάνης των συντάξεων.

Ας σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο οι συντάξεις που χορηγεί σήμερα το ΕΤΕΑ, κυμαίνονται στα επίπεδα των 190 ευρώ το μήνα.
Ουσιαστικά, τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, επιβεβαιώνουν πλήρως την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάση Καποτά, ο οποίος μόλις πριν από μία εβδομάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr, εκτιμούσε ότι θα έρθει μείωση κατά 10% περίπου στις επικουρικές συντάξεις.

Σχετικές ειδήσεις