ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζητά η τρόικα

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζητά η τρόικα

Στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις επανέρχεται η τρόικα και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές στο νόμο για τη ρύθμιση των χρεών.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Παράλληλα, όσο αφορά τον ΦΠΑ, εξετάζεται αύξηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% στο 8% ή ακόμα και στο 10%, ενώ η τρόικα έχει ακόμα ζητήσει αλλαγές και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν άλλωστε ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στο Παρίσι για το ασφαλιστικό, ζητώντας μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης.

Συγκεκριμένα στο επίκεντρο έχει βρεθεί και το θέμα των ορίων ηλικίας, καθώς η τρόικα για άλλη μια φορά επικεντρώνεται στις πρόωρες συντάξεις (δηλαδή σε όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος). Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 100.000 εργαζόμενοι που έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι).

Τα μέτρα που απαιτούν οι τροϊκανοί, είναι μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση στο δημοσιονομικό κενό, που κατά αυτούς, φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξετάζει το τελικό σχέδιο που θα προτείνει στους δανειστές για να κλείσει η συμφωνία, ενώ συνάντηση πραγματοποιείται αυτήν την ώρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι τελικές αλλαγές που θα προκύψουν αναμένεται να περάσουν με τροπολογία στον προϋπολογισμό και να κατατεθούν στις 7 Δεκεμβρίου στην Βουλή.

Σχετικές ειδήσεις