ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους

«Τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους

Απώλεια του επιδόματος ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους αναμένεται να επιφέρει η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα για επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησής του.

Τα επικρατέστερα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΣ, το οποίο λαμβάνουν 230.000 χαμηλοσυνταξιούχοι είναι δύο και αφορούν είτε στα εισοδηματικά κριτήρια, είτε στο ύψος της κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας μελετά την πιθανότητα να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια. Το ισχύον όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα είναι στα 9.884 και αντίστοιχα το εισόδημα μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στα 8.472. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα είχε τεθεί πρόταση ακόμα και για μείωση στα 6.500 !

Ως δεύτερο σενάριο για το «μαχαίρι» στο επίδομα, είναι η επανεξέταση χορήγησής του ΕΚΑΣ για όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη από ένα ποσό και πάνω. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τεθεί το όριο στα 700 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΣ το δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και κυμαίνεται από 30 έως και 230 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων του δικαιούχου.

Σχετικές ειδήσεις