ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανιάτης: Αλλαγές φέρνει η πτώση της τιμής πετρελαίου

Μανιάτης: Αλλαγές φέρνει η πτώση της τιμής πετρελαίου

Στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται και στις αλλαγές που επιφέρει η πτώση τις τιμής του πετρελαίου αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις για τον South Stream εκτίμησε με βάση τις πρώτες δηλώσεις ότι υπάρχει αλλαγή όδευσης που θα ακολουθεί το χερσαίο τμήμα της Τουρκίας και θα καταλήγει ως κόμβος στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στους τρεις αγωγούς που αυτή τη στιγμή προωθούνται από την Ελλάδα, δηλαδή τον TAP, τον EastMed που θα ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα που, όπως είπε, είναι απολύτως υλοποιήσιμος και εμφανίζει επενδυτικό ενδιαφέρον και ο κάθετος διάδρομος που έχει άλλη φιλοσοφία: με χαμηλότερο κόστος να διασυνδέσει τα εθνικά δίκτυα αερίων. Για τον EastMed ανέφερε ειδικότερα ότι αναμένονται σύντομα αποφάσεις από τις Βρυξέλλες.

Επίσης, ο κ. Μανιάτης σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τις επιφυλάξεις που ήγειρε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. «Ελπίζω οι Βρυξέλλες να συνειδητοποιήσουν ότι εάν θέλουμε καλή συνεργασία με νέους προμηθευτές-παραγωγούς ενέργειας, οι αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με χρόνο γραφειοκρατίας Βρυξελλών», είπε.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας και τις παραβιάσεις του ‘Μπαρμπαρός’ σημείωσε ότι δεν ωφελούν την ευστάθεια και με βάση τις διεθνείς αποφάσεις πρέπει να σταματήσουν.

Όπως σημείωσε η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου μπορεί να φέρει αλλαγές στους επενδυτικούς σχεδιασμούς των εταιρειών. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους και θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, παρά την πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς οι επενδύσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμες, ενώ είναι θετικο δείγμα ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εταιρειών που αγόρασαν τα δεδομένα των σεισμικών διασκοπήσεων.

Ζερβός: Σύντομα οι προσφορές για ΑΔΜΗΕ

Στην ιδιωτικοποίηση τους ΑΔΜΗΕ και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις επόμενες εβδομάδες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός στο συνέδριο «η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Μιλώντας για τη ΔΕΗ, σημείωσε ότι η εταιρεία εν μέσω κρίσης αναθεώρησε το σχεδιασμό της υλοποιώντας ετήσιες επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και προχώρησε σε αναδιάρθρωση του κόστους της.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν για την αγορά ηλεκτρισμού, τόνισε ότι είναι αναγκαίο ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση με δίκαιο τρόπο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν ενόψει των επικείμενων αποφάσεων.


Σχετικές ειδήσεις