ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα ανοικτά στο Eurogroup

Όλα ανοικτά στο Eurogroup

Αγωνιώδης είναι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να κερδίσει μια μικρή παράταση του προγράμματος προκειμένου να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα 8/12/2014 το απόγευμα θα κριθούν πολλά στο Eurogroup.

Το στίγμα των προθέσεων του Βερολίνου το έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος από τις Βρυξέλλες δήλωσε: «Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί». Ο ίδιος πάντως έσπευσε να πει ότι «η χώρα είναι στο σωστό δρόμο».

Είναι προφανές ότι οι δανειστές επιθυμούν να «κλείσει» γρήγορα μια συμφωνία που θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση, αν και εφόσον διενεργηθούν πρόωρες εκλογές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κατά 6 μήνες, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters. Ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να μην συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, παρά σε μία παράταση ολίγων εβδομάδων ή έστω τριών μηνών.

Επί της ουσίας η ελληνική πλευρά ζητά μια πολιτικά διαχειρίσιμη παράταση που δεν θα ξεπερνά τους τρείς μήνες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παράταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Το κακό είναι ότι μια παράταση μικρής χρονικής διάρκειας προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «υποκύψει» σε ποσοστό πάνω από 90% των αιτημάτων της τρόικας και τα νέα μέτρα πρέπει να περάσουν γρήγορα από τη Βουλή πριν αλλάξει η χρονιά.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει τα μέτρα που έστειλε η τρόικα μέσω των mail, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια μεγαλύτερη παράταση που ίσως και να ξεπερνά τους έξι μήνες.

Θεωρητικά, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν «κλείσει» μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να μπορέσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας την καταληκτική ομιλία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό είπε χαρακτηριστικά πως στόχος του είναι να απομακρυνθεί η πολιτική αβεβαιότητα μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, στη συνέχεια να κλείσει η αξιολόγηση και έπειτα να υπογραφεί μία συμφωνία για την επόμενη ημέρα όπως χαρακτηριστικά είπε. Αποκρυπτογραφώντας τις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι σήμερα (8/12/2014) αναμένει ένα συμβιβασμό μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας, ο οποίος θα οδηγήσει το μνημόνιο σε παράταση - το πολύ - τριών μηνών, μέσα στους οποίους η κυβέρνηση θα έχει προσπαθήσει να υλοποιήσει τις προεδρικές εκλογές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο και με δεδομένο πως η Βουλή ανοίγει στις 7 Ιανουαρίου του 2015, μετά τις γιορτές, δεν αποκλείεται κατά την πρώτη συνεδρίαση να κατατεθεί η απόφαση για έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πως από τις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία, με το τελικό αποτέλεσμα να μην αναμένεται πριν τις 25 του ίδιου μήνα, οπότε κατά την τρίτη ψηφοφορία θα απαιτούνται οι πολυπόθητες 180 ψήφοι προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις