ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων

Τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων

Μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου γίνεται από τους εργοδότες η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η παροχή γίνεται σε χρήμα και όχι σε είδος. Δώρο δικαιούνται επίσης και οι μισθωτοί που έχουν αποχωρήσει από τη θέση εργασίας τους πριν από τις γιορτές, είτε λόγω παραίτησης, είτε λόγω απόλυσης.


Τι προβλέπει η νομοθεσία για το δώρο:

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο δεν ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού στο Δημόσιο έχει καταργηθεί

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί ως την 1η Μαΐου 2014 δικαιούνται ως δώρο Χριστουγέννων:

α) Ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο (2) ημερομίσθια, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε δεκαεννέα (19) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
β) Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου ή του 8ημέρου, αντίστοιχα, καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα όπου υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων ανάλογα με τον χρόνο που διήρκεσε η εργασιακή σχέση.

Τι συνυπολογίζεται στο δώρο:

  • ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
  • οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
  • οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθενείας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο τον χρόνο ασθενείας τους αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Ωστόσο, δε συνυπολογίζεται:

  • οι ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
  • το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα, δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.


Δώρο από τον ΟΑΕΔ


Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων 2014 την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Την ίδια μέρα θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 20.12.2014 μέχρι και 06.01.2015.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.


Οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, αλλά θα πληρωθούν τη σύνταξη του Ιανουαρίου στις 19 Δεκεμβρίου από ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, ενώ στις 22 του μηνός θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου.

Σχετικές ειδήσεις