ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «πακέτο Γιούνκερ» και η Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής

Το «πακέτο Γιούνκερ» και η Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής

To επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ και η κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αφού προηγουμένως συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που ξεκινάει στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο νέος πρόεδρος της ΕΕ, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, καλεί τους «28» να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ευρώπη και να δώσουν σαφή κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Στη συζήτηση θα είναι παρόντες οι πρόεδροι της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος με την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στη συνέχεια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι «28» αναμένεται να ζητήσουν την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις που θα κινητοποιήσουν νέες επενδύσεις μεταξύ 2015 και 2017.

Ωστόσο, το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ εγείρει έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως όσον αφορά τις εθνικές συνεισφορές στο νέο επενδυτικό ταμείο.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να πολλαπλασιάσουν τους πόρους του Ταμείου που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες. «Αρκετά κράτη-μέλη έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, «τώρα περιμένω τις προτάσεις τους. Δεν έχω ανάγκη από λόγια, αλλά από λεφτά», δήλωσε ο ίδιος.

Παρά τις προτροπές του προέδρου Γιούνκερ οι «28» δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τα ποσά που θα συνεισφέρουν στο νέο επενδυτικό ταμείο. Για τον λόγο αυτόν, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για συγκεκριμένη συμμετοχή των κρατών-μελών, πριν από τον Ιούνιο του 2015. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς τη χρήση των κονδυλίων του ταμείου και διερωτώνται αν θα προέλθουν από κεφάλαια που είναι ήδη δεσμευμένα στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Επίσης επίμαχα θέματα είναι και το αν τα κοινοτικά κονδύλια θα εξαιρούνται από τις κρατικές δαπάνες για την υλοποίηση των έργων και αν θα συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ προβλέπει τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού ταμείου με 21 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και την ΕΤΕπ. Με αυτό το κεφάλαιο και μέσω μόχλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα συγκεντρωθούν 315 δισεκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Το σχέδιο Γιούνκερ έχει δεχθεί έντονη κριτική ότι παρουσιάζει έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης.

Εξάλλου, το θέμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας. «Η κρίση στην Ουκρανία παραμένει ανησυχητική και πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά το θέμα. Είναι σημαντικό να βγούμε από αυτήν τη Σύνοδο με ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα», αναφέρει στην επιστολή του προς τους «28» ο πρόεδρος Τουσκ.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση στη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να λάβουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Οι «28» αναμένεται να ζητήσουν από την Ουκρανία, τη Ρωσία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ. Αναμένεται, επίσης, να ζητήσουν από την Ουκρανία να προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις