ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Εγκρίθηκε η παράταση του ελληνικού προγράμματος

Γερμανία: Εγκρίθηκε η παράταση του ελληνικού προγράμματος

Την έγκρισή της έδωσε η γερμανική Βουλή για τη χορήγηση δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, την οποία ζητούσε η γερμανική κυβέρνηση.

Οι γερμανοί βουλευτές έχουν κληθεί επίσης να δώσουν «κατ' αρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (18/12/2014), οι βουλευτές του στρατοπέδου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είπαν το «ναι» στη δίμηνη παράταση.

«Οι προοπτικές των πέντε χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι πριν δύο χρόνια» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συζήτηση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά των πέντε αυτών χωρών, και τα ελλείμματα μειώνονται, αν και η ανεργία παραμένει ακόμη υψηλή.

Εισηγούμενος την έγκριση του μέτρου, ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και τις προβλέψεις της τρόικας και τη «μερική επιστροφή» της χώρας στις αγορές, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνοντας την ανησυχία που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, ο Σόιμπλε υπογράμμισε πως «θα ήταν σταθεροποιητικό σημάδι προς τις αγορές να πούμε πως, εάν τηρηθούν οι απαραίτητοι όροι, θα δοθεί προληπτική γραμμή πίστωσης» τόνισε.

Στο κείμενο (γερμανικά) που τέθηκε σε ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή δίνεται επίσης «κατ' αρχήν» -όπως τονίζεται- έγκριση σε γερμανική συμμετοχή σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM ύψους 10,9 δισ. ευρώ για δώδεκα μήνες.

Η κατ' αρχήν εκείνη έγκριση δίνεται με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πληρούνται τα κριτήρια της Κομισιόν για την χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής και θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, «κατ' αρχήν» εάν χρειαστεί.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις