ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τα κυβερνητικά ρίσκα στην Ελλάδα είναι σημαντικά»

«Τα κυβερνητικά ρίσκα στην Ελλάδα είναι σημαντικά»

«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας εάν η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει τις τρέχουσες προσδοκίες για 1,7% του ΑΕΠ κατά μ.ο. το διάστημα 2015 - 17, ή εφόσον το θεσμικό πλαίσιο ενισχυθεί σημαντικά», αναφέρει ο οίκος Standard & Poor's, σε έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εφόσον οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην αγορά υπηρεσιών αποφέρουν περισσότερους καρπούς και πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμένουμε. Ωστόσο η πιθανότητα αλλαγής της αξιολόγησης μέσα στο 2015 που δίνει για τη χώρα μας είναι λιγότερο από 30%, κάτι που εκφράζει εξάλλου το χαρακτηρισμό «σταθερές προοπτικές» που έχει στην υφιστάμενη αξιολόγηση.

«Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή γύρω απ' την προεδρική εκλογή καταδεικνύει ότι τα θεσμικά και κυβερνητικά ρίσκα στην Ελλάδα είναι σημαντικά και περιορίζουν τις αξιολογήσεις», αναφέρει επίσης ο οίκος Standard & Poor's.

Όπως εξηγεί, «μετά την αναβάθμισή μας στις 12 Σεπτεμβρίου, το 'Β' της αξιολόγησης που έχουμε για την Ελλάδα πλέον αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες μας ότι το κρατικό χρέος θα υποχωρήσει από το 2014, χάρη στα αποτελέσματα της σημαντικής προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, την έξοδο της χώρας απ' την εξαετή ύφεση και την άποψή μας ότι οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας δεν θα επηρεάσει το χρέος, αφού πιστεύουμε ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ επαρκούν».

Ο οίκος θεωρεί τέλος ότι η χώρα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα σχεδόν 3 δισ. ευρώ χρέους που διακρατούν πιστωτές, οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει στις αναδιαρθρώσεις, ακόμα και εάν τελικά υπάρξει συμφωνία με τον επίσημο τομέα για ελάφρυνση του χρέους.

Επιμέλεια: Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις