ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αλλαγές σε συντάξεις-εφάπαξ από 01/01

Σημαντικές αλλαγές σε συντάξεις-εφάπαξ από 01/01

Τα μέτρα που έχουν εδώ και καιρό ψηφιστεί και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα αλλάξουν εντελώς τον χάρτη σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και το εφάπαξ.

Με την αυγή του νέου έτους, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όσους πρόκειται να βγουν από εδώ και πέρα. Με βάση τα νέα δεδομένα, τα χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και το μισθό. Από το άθροισμα των δύο θα προκύψει και το τελικό ποσό της σύνταξης.

Επιπροσθέτως, θα ξεκινήσει το μέτρο της επιβολής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Τα ταμεία θα είναι πλέον υποχρεωμένα να ελέγχονται ανά τρίμηνο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα, θα πρέπει να μειώνονται οι συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο και αυτούς που υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, τέλος, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όσοι όμως υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, θα δουν το εφάπαξ τους «κουρεμένο».

Σχετικές ειδήσεις