ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με... ουρές στις εφορίες

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με... ουρές στις εφορίες

Λήγει αύριο (31/12/2014)η προθεσμία που έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να πληρώσουν την τέταρτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Σήμερα (30/12/2014) εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για το Ε9.

Οι προθεσμίες για τις πληρωμές των τελών κυκλοφορίας και τον ΕΝΦΙΑ λήγουν στο τέλος του έτους και μετά από αυτές οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος.

Ήδη από τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015, την καταβολή της δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και την εξόφληση της 2ης μηνιαίας δόσης των ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ακόμη κατά εκατοντάδες σπεύδουν οι πολίτες στις Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα και να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να γλιτώσουν από τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, από τα τεκμήρια διαβίωσης και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης του 2016. Για αυτές τις υποχρεώσεις η προθεσμία λήγει αύριο.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται στις τράπεζες και στα ΕΛTΑ με την Ταυτότητα Οφειλής που βρίσκεται στον προσωπικό λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου στο Τaxis.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν όμως και μόνο με τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους να πληρώσουν τα τέλη στις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα:

• Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών διορθώσεων Ε9 για τα έτη 2010 έως και 2014 χωρίς την καταβολή προστίμων. Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν θα είναι εφικτή η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, αν και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξετάζουν το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική πύλη να παραμείνει ανοικτή και μετά για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, αλλά με χρέωση προστίμου 100 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν πώς θα δηλώσουν τα κενά και ημιτελή ακίνητα στο Ε9 του 2014 για να λάβουν εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Για τα ημιτελή κτίσματα, για τα οποία προβλέπεται έκπτωση 60% από τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει στη στήλη 10 του Πίνακα 1 να αναγραφεί ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα», στη στήλη 30 του Πίνακα 1 η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Η Εφορία θεωρεί κενό κτίσμα το αποπερατωμένο κτίσμα, το οποίο καθόλη τη διάρκεια του 2013 διέθετε παροχή ρεύματος η οποία όμως ήταν απενεργοποιημένη (κοινώς «κομμένο» ρεύμα). Για να δοθεί η έκπτωση 20% θα πρέπει να είναι ορθά δηλωμένοι οι αριθμοί παροχής ρεύματος στο Ε9 και στο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων) και να είναι δηλωμένη η ένδειξη «κενό» στη στήλη 32 της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Στις περιπτώσεις που δεν δοθεί η έκπτωση, οι φορολογούμενοιθα πρέπει να απευθυνθούν στην Εφορία για να τη λάβουν, ωστόσο η σχετική εγκύκλιος για τις οδηγίες παροχής της έκπτωσης δεν έχει ακόμη δοθεί.

Δεν δικαιούνται την έκπτωση ακίνητα τα οποία είχαν ενεργοποιημένη την παροχή (είχαν ρεύμα) ακόμη και αν είχαν μηδενική κατανάλωση.

• Μέχρι και την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Η εξόφληση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τράπεζα ή ταχυδρομείο με την προσκόμιση του ειδοποιητηρίου που μπορούν να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι από τη σχετική εφαρμογή του taxisnet, αναγράφοντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Είναι επίσης εφικτή η πληρωμή των τελών στις τράπεζες χωρίς το ειδοποιητήριο αλλά μόνο με τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας.

Η πληρωμή των τελών μπορεί να γίνει και μέσω των εναλλακτικών δικτύων πληρωμής των τραπεζών (π.χ. web banking) με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής που αναγράφεται στο σχετικό ειδοποιητήριο.

Σε περίπτωση που χαθεί η προθεσμία πληρωμής βεβαιώνεται στον φορολογούμενο πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημά του.

• Αύριο Τετάρτη λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς και της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Από την επόμενη μέρα η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και τρέχει τόκος 0,73% επί του ποσού του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν δεν πληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα επιβάλλεται και πρόστιμο 10%.

Σχετικές ειδήσεις