ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο δημόσιο οι πιο πολλές προσλήψεις και το 2015

Στο δημόσιο οι πιο πολλές προσλήψεις και το 2015

Όλα τα στοιχεία, όλες οι ενδείξεις διαψεύδουν το success story της κυβέρνησης, καθώς αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι παραμένουμε μια κρατικοδίαιτη οικονομία, με όλες τις παθογένειες που συνεπιφέρει αυτή η ιδιότητα κι ότι απέχουμε ακόμα παρασσάγγας από το να συμπεριληφθούμε στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης που, κι αυτές περνούν κρίσεις, αλλά εξέρχονται από αυτές γρήγορα και σχετικά ανώδυνα, χάρη στν σφριγηλό τους ιδιωτικο τομέα που παράγει πραγματικό πλούτο για την κοινωνία.

Επτά στις δέκα νέες προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν το 2015 στην Ελλάδα θα προέλθουν από το ευρύτερο δημόσιο της χώρας.

Αυτό αποκαλύπτουν οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι προκηρύξεις του Υπουργείου Εργασίας για τα επιδοτούμενα (από το ΕΣΠΑ) προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο, αλλά και το μειωμένο – σε σχέση με πέρσι- ποσοστό της ανεργίας σε όλη την οικονομία το 2015.

Παρά το σταθερό μνημονιακό στρατηγικό στόχο της "συρρίκνωσης του δημοσίου" τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια, ο τομέας αυτός θα εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο "καταφύγιο" της απασχόλησης για άλλη μία χρονιά. Και αυτό, όχι γιατί στο δημόσιο θα γίνουν το 2015 περισσότερες προσλήψεις -σε απόλυτους όρους- από ο,τι προ του 2010 (όπου γινόταν μία πρόσληψη σχεδόν για κάθε αποχώρηση), αλλά γιατί αναλογικά γίνονται περισσότερες προσλήψεις από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις για προσλήψεις στους φορείς της γενικής κυβέρνησης όσο εκείνες που αφορούν συνολικά το μέγεθος της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές προσλήψεις τακτικού, εποχικού και προσωρινού προσωπικού το 2015, στις οποίες δεν υπολογίζονται οι αποχωρήσεις εντός του 2014 θα ανέλθουν κατ΄ ελάχιστον στις 70.000.

Οι περίπου 53.000 εξ αυτών θα είναι προσλήψεις προσωρινού προσωπικού μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης κυρίως σε δήμους, περιφέρειες και ασφαλιστικά ταμεία που θα "τρέξουν" από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2015 έως και τα μέσα Ιουλίου του ίδιου έτους, τα οποία θα έλθουν να αντικαταστήσουν το αντίστοιχο προηγούμενο.

Η δεύτερη "φουρνιά" προσλήψεων στο δημόσιο θα αφορά το τακτικό (μόνιμο) προσωπικό από το οποίο προβλέπεται να προσληφθούν κοντά 11.000 άτομα, στη βάση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Εξάλλου, άλλες 5.000 – 5.500 προσλήψεις θα αφορούν εποχικό προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων έργου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες ανανεώνονται πάνω - κάτω κάθε χρόνο (δήμους, περιφέρειες).

Την ίδια στιγμή, με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών το επόμενο έτος για το ποσοστό της ανεργίας, οι νέοι απασχολούμενοι συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν κατά 100.000 – 110.000 σε σχέση με φέτος έναντι σχεδόν 70000 στο δημόσιο. Συνεπώς επτά στις δέκα "καθαρές" προσλήψεις στην ελληνική οικονομία το 2015 θα γίνουν στο δημόσιο.

Σχετικές ειδήσεις