ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές από τον «κουμπαρά»!

Επικουρικές από τον «κουμπαρά»!

Έκτακτο σχέδιο για να δοθούν οι συντάξεις τους πρώτους μήνες του 2015.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Εντολή για «σπάσιμο» του «ασφαλιστικού κουμπαρά» που περιέχει τις συντάξεις των επόμενων γενιών, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να καταβληθούν επικουρικές συντάξεις στις αρχές του 2015.

Ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος αποχαιρέτησε ουσιαστικά το υπουργείο, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στον Νομό Κυκλάδων, προχώρησε στην αφαίρεση 130 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), προκειμένου το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις τους πρώτους μήνες του 2015.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015 του ΕΤΕΑ, πρέπει να βρεθούν 376 εκατ. ευρώ, προκειμένου η μείωση στις επικουρικές συντάξεις να περιοριστεί στο 8%, σε διαφορετική περίπτωση πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι του υπερ - επικουρικού ταμείου των μισθωτών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις μεγαλύτερες από 10% έως και 15%.

Ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ «σπάει» τέσσερα χρόνια νωρίτερα από την καθορισμένη, βάσει νόμου, ημερομηνία. Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης «εάν γίνει η αρχή και σπάσει ο «κουμπαράς», οι παρεμβάσεις θα είναι συνεχείς. Με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, το κεφάλαιο αυτό αποτελεί τελευταίο ...καταφύγιο ρευστότητας!

Αρκετοί προβλέπουν ότι θα χρησιμοποιηθεί επιπλέον μέρος του αποθέματος, περί τα 300 εκατ. ευρώ αυτήν τη φορά, για τη στήριξη και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τη διασφάλιση και των κύριων συντάξεων που χορηγεί το ταμείο.

Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ΟΑΕΕ για το 2015, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό του, είναι 547 εκατ. ευρώ και οι ειδικοί στο Ασφαλιστικό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συντάξεις που χορηγεί.

Πλήρη εικόνα για την κατάσταση του ΟΑΕΕ αναμένεται να έχει το υπουργείο Εργασίας τον ερχόμενο Απρίλιο, μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων υποβολής στη ρύθμιση των 100 δόσεων από οφειλέτες του ταμείου.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις