ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: επικίνδυνη η συζήτηση για grexit

Handelsblatt: επικίνδυνη η συζήτηση για grexit

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται για το σύνολο της Ευρωζώνης ενδεχόμενο «Grexit». Όπως επισημαίνει, «η στάση που φέρεται να τηρεί η Άγκελα Μέρκελ έναντι ενός "Grexit» μπορεί να είναι περισσότερο μία απειλητική χειρονομία και μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να είναι εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, και μόνο η σχετική συζήτηση είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι στην ασταθή ακόμη Ευρωζώνη».

«Μία έξοδος θα έρθει», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της. Όπως υπογραμμίζει, «αν όντως αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα πρόκειται για συνέπεια λαθών, τα οποία έχουν αναγνωριστεί προ πολλού ως τέτοια στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας. Όποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να αφυπνίσει το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, ειδάλλως χάνεται το σύνολο των χρημάτων».

Η εφημερίδα του Βερολίνου θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και το αν θα τηρήσει τελικά πιο διαλλακτική στάση έναντι των δανειστών, «αργά η γρήγορα θα υπάρξει μία κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία θα πάψει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών προκαλώντας έτσι το "Grexit"».

Σχετικές ειδήσεις