ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Ένα σκαλί πιο κάτω η Ελλάδα

Fitch: Ένα σκαλί πιο κάτω η Ελλάδα

Σε "αρνητική", από "σταθερή" που ήταν ως τώρα, υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η Fitch Ratings.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, η αναθεώρηση των προοπτικών σε "αρνητικές" αποφασίστηκε με βάση τις εξής παραμέτρους:

-Η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας που διανύει η Ελλάδα έχει αυξήσει τους κινδύνους για την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας, καθώς η χρηματοδότηση του επίσημου τομέα ή μια πιθανή ανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν για ακόμα κάποιους μήνες. Οι πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν καταστήσει πιο αβέβαιη την κατεύθυνση των πολιτικών που θα υιοθετήσει η χώρα μας στα μάτια του οίκου Fitch. Ενδεχόμενο παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο ακόμα και έως το καλοκαίρι δεν εμπίπτει στο βασικό σενάριο της Fitch, αλλά θα αύξανε τον κίνδυνο προβλημάτων χρηματοδότησης και επιστροφής σε υφεσιακή κατάσταση, όπως αυτή που βιώνει επί εξαετία η ελληνική οικονομία. .

Κατά την άποψη των αξιολογητών της Fitch, μια συμφωνία μεταξύ μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα παραμένει πιθανή καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δυο πλευρές. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πιο πιθανή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σημειώνει η Fitch. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη απόκλιση των προτάσεων πολιτικής των δύο πλευρών, που είναι πιθανό να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις περίπλοκες και να τις εκθέσει σε κινδύνους.

Ο οίκος επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμβλύνει τη στάση του από το 2012. Τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και τους ιδιώτες πιστωτές. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα προωθηθούν από μία κυβέρνηση της οποίας κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Ένας δεύτερος γύρος εκλογών το 2015 είναι πιθανός, αλλά δεν εμπεριέχεται στο βασικό σενάριο της Fitch. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των πολιτικων κομμάτων και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διάλυση έναν αδύναμο συνασπισμό. Ο αρχικος σχηματισμός ενός συνασπισμού μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτος, όπως συνέβη το 2012

Σχετικές ειδήσεις