ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Δεν προμηνύουν κάτι καλό οι δηλώσεις Βαρουφάκη

ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Δεν προμηνύουν κάτι καλό οι δηλώσεις Βαρουφάκη

«Το αν η Ελλάδα θα πάει σε χρεοκοπία δεν το αποφασίζει ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά το εάν η χώρα θα είναι σε θέση πληρωμών την ημέρα "Χ"» διευκρινίζει ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας, σε σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Χόιτε».

Σχολιάζοντας δήλωση που φέρεται να έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πως μια κρατική χρεοκοπία θα ήταν σχετικά ανώδυνη για την Ελλάδα, ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ παρατηρεί πως ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει «ας πάμε αισιόδοξα και με ένα χαμόγελο στη χρεοκοπία» και επισημαίνει ότι «ακριβώς αυτές είναι εκείνες οι προκλήσεις που δεν χρειαζόμαστε τώρα».

Επίσης, δηλώνει πως αν και δεν έχει γνωρίσει ακόμη τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, διαβάζει μόνο τα λεγόμενά του, που δεν προμηνύουν κάτι καλό.

Ο Χανς- Γεργκ Σέλινγκ θεωρεί πως η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει χαλαρά στις «προκλήσεις» και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει προσκληθεί σε συνομιλίες και αναμένεται τώρα η νέα κυβέρνηση να αλλάξει, από το προεκλογικό κλίμα σε ένα κλίμα εργασίας.

Κατά την άποψή του, μια διαγραφή χρέους δεν θα προσέφερε τίποτε στον προϋπολογισμό και, εξάλλου, οι περισσότερες δεσμεύσεις έχουν «παγώσει» μέχρι το 2022. Επιπλέον, αν γίνει διαγραφή χρέους αυτό θα αφυπνίσει αξιώσεις από άλλες χώρες και η ΕΕ δεν θα ήταν καλό να αλλάζει τους κανόνες παιχνιδιού έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Παραδέχεται έμμεσα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε πολλά από τον ελληνικό πληθυσμό, επισημαίνει ότι και η Ελλάδα είχε πολλές απαιτήσεις από την ΕΕ, η οποία βοήθησε τους Έλληνες παρέχοντας τεράστια ποσά χρημάτων που συνδέονταν φυσικά με όρους, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως είναι αδικαιολόγητο να εμφανίζεται τώρα η ΕΕ ως ένοχη.

Απαντά αρνητικά στο ερώτημα «αν τον εξέπληξε που από την πρώτη ημέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναπροσέλαβε 9.000 υπαλλήλους, αύξησε τον κατώτατο μισθό και σταμάτησε τις ιδιωτικοποιήσεις», σημειώνοντας πως γρήγορα ο κ. Τσίπρας θα διαπιστώσει ότι με τέτοια μέτρα δεν προχωρά η Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, θα χρειαστεί τους χρηματοδότες που θα θέσουν όρους.

Εκείνο που τον εκπλήσσει είναι ότι έρχονται στην εξουσία «δεξιές και αριστερές λαϊκιστικές δυνάμεις» και αυτό απλά γίνεται αποδεκτό, σημειώνει, παραπέμποντας στη συνέχεια στις διαμαρτυρίες της ΕΕ κατά της τότε αυστριακής κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ (σ.σ. της δεξιάς- ακροδεξιάς κυβέρνησης στο διάστημα 2000- 2006, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και επιβολή από την ΕΕ οκτάμηνων κυρώσεων εναντίον της).

Στο τέλος της συνέντευξής του, ο Αυστριακός υπουργών Οικονομικών, αναφέροντας πως η Ελλάδα αντλεί κάποια χρήματα από τις κεφαλαιαγορές ή καταφεύγει στους έως τώρα χρηματοδότες της, αποφαίνεται πως «η μπάλα βρίσκεται τώρα στους Έλληνες», ενώ απαντά καταφατικά στο αν η χώρα θα είναι και στις 31 Δεκεμβρίου 2015 εντός της ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις