ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα λεφτά “σηκώθηκαν” τελικά από τις καταθέσεις...

Πόσα λεφτά “σηκώθηκαν” τελικά από τις καταθέσεις...
Μεγάλες εκροές καταθετικών κεφαλαίων, σημειώθηκαν, όντως, την Παρασκευή που πέρασε, απ΄ τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών...

Μεγάλες εκροές καταθετικών κεφαλαίων, σημειώθηκαν, όντως, την Παρασκευή που πέρασε, απ΄ τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, τα ποσά που ακούγονται σχετικά με το θέμα, παραπέμπουν μάλλον στη σφαίρα του φανταστικού.

Κι αυτό γιατί, ακόμα και αν είχαν υποβληθεί αιτήματα για αναλήψεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ και πάνω, όπως λέγεται, δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας και μόνο εργάσιμης ημέρας.

Ο λόγος είναι απλός: Για λόγους ασφαλείας, η ρευστότητα που κυκλοφορεί ημερησίως στα γκισέ, είναι πολύ συγκεκριμένη. Το ίδιο και οι χρηματοποστολές που οργανώνται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Υπολογίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, όπως διευκρινίζεται, ακόμα και να αναλήφθηκε όλο αυτό το ποσό από τις τράπεζες την Παρασκευή, το υπόλοιπο των καταθέσεων, που αναλήφθηκε από τα γκισέ, δεν μπορεί να ξεπέρασε στην χειρότερη των περιπτώσεων τα 270 εκατ. ευρώ εκείνη τη μέρα. Οπότε, οι εκτιμήσεις για 1 και 1,5 δισ. ευρώ, δεν αποτελούν παρά σενάρια.

Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί κάτι άλλο: ότι μπορεί να υπήρξαν αιτήματα για αναλήψεις του 1 δισ. ευρω. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν ικανοποιηθηκαν. Κι επειδή το σαββατοκύριακο που πέρασε, οι τόνοι έπεσαν και η ψυχραιμία επανήλθε, εκτιμάται ότι τα αιτήματα αυτά δεν θα παραμείνουν, τελικώς, ενεργά μέχρι τέλους.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η κίνηση, σε σχέση με την Παρασκευή στις τράπεζες είναι πεσμένη, ενώ σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο 48ωρο τα ΑΤΜ τροφοδοτούνταν κανονικά με ρευστότητα, με αποτέλεσμα να μην σημειωθεί πουθενά έλλειψη, που θα μπορούσε να προκαλέσει κακό κλίμα στους καταθέτες. Η εντολή για συνεχή τροφοδοσία τους, καθ' όλη τη δάρκεια του 24ωρου, από ψυχολογικής πλευράς, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική.

Πηγή: www.newscode.gr