ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακό σχέδιο-μαμούθ 159 δισ. για την ευρωπαϊκή περιφέρεια

Αναπτυξιακό σχέδιο-μαμούθ 159 δισ. για την ευρωπαϊκή περιφέρεια
Το σενάριο της ενεργοποίησης της EBRD προκειμένου να συνδράμουν στην ανάπτυξη των χωρών...

Το σενάριο της ενεργοποίησης της EBRD προκειμένου να συνδράμουν στην ανάπτυξη των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε κύκλους της ΕΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στις χώρες που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μέχρι και του ποσού των 150 δισ. δολαρίων

Η ενεργοποίηση της EBRD θα έχει ως στόχο να υποκαταστήσει την αδυναμία των κρατών να χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις.

Έτσι αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για μεγάλα έργα και υποδομές που θα έχουν στόχο να αναστρέψουν την υφεσιακή πορεία που συνεπάγονται τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η EBRD πλέον ενεργοποιείται και επίσημα στην Ελλάδα με κατ αρχήν χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ

Η χρηματοδότηση αυτή δίνεται όπως ανακοίνωσε σήμερα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδη μέσω συμφώνου Ρευστότητας, που υπεγράφη από την EBRD, το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ελληνικές Τράπεζες.

Το σύμφωνο αυτό προβλέπει πως το δημόσιο θα παράσχει 1 δισ. ευρώ προς την ΕΤΕπ ώστε να χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών δάνεια σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Τράπεζες υποχρεούνται χωρίς κανένα κέρδος να διαθέσουν το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕπ ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επίσης 1 δισ. ευρώ για το 2012.

Πηγή: www.newscode.gr