ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Bloomberg: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Παραφράζοντας το στίχο του γνωστού τραγουδιού «All We Are Saying Is Give Peace a Chance», το Bloomberg τιτλοφορεί άρθρο του, στο οποίο ζητά να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα.

«All We Are Saying Is Give Greece a Chance» είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου, στο όποιο καταγράφεται η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πετύχει μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που «αξίζει μια διαλλακτική απάντηση από τα διάφορα ευρωπαϊκά γραφεία», όπως σημειώνεται. «Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», επισημαίνει το πρακτορείο.

«Η Ε.Ε. χρειάζεται να παραδεχτεί ότι είναι προς όφελος όλως των κρατών-μελών να βάλουν την Ελλάδα πίσω στο μονοπάτι της φερεγγυότητας – και αυτό σημαίνει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η ακραία δημοσιονομική λιτότητα δεν βοηθά. Η γερμανική δημοσιονομική αδιαλλαξία έχει επιδεινωθεί τις αδύναμες επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πιο λογικά ήταν τα πρόσφατα σχόλια από τον γραμματέας του γαλλικού προϋπολογισμού, Κριστιάν Εκέρτ, που δήλωσε ότι "θα πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη"», σημειώνει το Bloomberg και συνεχίζει:

«Εάν η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής ενότητας είναι ένας στόχος -και θα έπρεπε να είναι- υπάρχει ένα μπόνους στην επίδειξη κάποιας ευελιξίας. Θα αναγνωρίσει την εντολής της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τη διαμαρτυρία που εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές από τους ψηφοφόρους της χώρας. Στην πρώτη περίπτωση το μόνο που χρειάζεται είναι μια οικονομική ανάσα, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες και να διευκολύνει τις προθεσμίες του προγράμματος διάσωσης».

«Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ελλάδα επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ευρώ. Ωστόσο ο κίνδυνος ενός παραπατήματος από μια, ο κίνδυνος ενός παραπατήματος από μια άπειρη νέα κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζεται σκληρά από τους συνομιλητές της, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν ότι το κόστος της ελληνικής εξόδου από το ευρώ θα είναι τεράστιο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη ένωση επίσης», καταλήγει το άρθρο.

Σχετικές ειδήσεις