ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ πιέζει η Ε.Ε

Για «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ πιέζει η Ε.Ε
Δυο είναι τα βασικά προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα για την αποδέσμευση της 5ης δόσης του δανείου

Δυο είναι τα βασικά προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα για την αποδέσμευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Το ένα από αυτά έχει να κάνει με τις σχεδόν αναγκαστικές αποκρατικοποιήσεις. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα υποχρεωτικά λουκέτα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου.

Στο πρώτο μέτωπο, ο στόχος έχει βρεθεί. Πρόκειται για τον ΟΤΕ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κι επισήμως στην Αθήνα κλιμάκιο της Deutsche Telekom, το οποίο θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την πώληση του 10% ή και 15% των μετοχών του Οργανισμού.

Στο δεύτερο μέτωπο όμως ο στόχος ακόμα αναζητείται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι οι υποψήφιοι φορείς είναι πολλοί και διάφοροι.

Η λίστα, που φέρεται να μελετάται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ξεκινά από ορισμένα αρκετά γνωστά ονόματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό του ΕΟΜΜΕΧ, που όμως τα τελευταία χρόνια ”φυτοζωεί”, περνάει από κάποια παγκοσμίως άγνωστα, όπως το Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας και φτάνει σε ορισμένα εξαιρετικά ”δημοφιλή”, όπως, για παράδειγμα, εκείνο της Εργατικής Εστίας.

Εννοείται, βεβαίως, ότι υπάρχουν και τα εναλλακτικά σενάρια. Όπως, για παράδειγμα, εκείνο που προβλέπει το λουκέτο της ΔΕΠΑΝΟΜ ή του Κέντρου Δέρματος.

Προσωρινά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μέχρι προσφάτως, στο υπ. Εσωτερικών είχαν προετοιμάσει για το σκοπό αυτό μια λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων προς κλείσιμο κρατικών οργανισμών.

Ήταν, όμως, τόσο περιορισμένη, που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Γιάννη Ραγκούση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε ευθέως τους συναδέλφους του ότι δεν συνεργάζονται και δεν δίνουν ονόματα επιχειρήσεων προς συγχώνευση.

Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα ο κ. Γ. Παπανδρέου να ανακοινώσει νέο υπουργικό συμβούλιο, προσεχώς, με ένα και μοναδικό θέμα: τα λουκέτα.

Πηγή:newscode.gr