ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Αυτές είναι οι πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Τρίτη ημέρα σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, της συζήτησης επί των προγραμματικών με φόντο τη φορτισμένη ομιλία του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο την Κυριακή, όπου κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις - Ποιοι ωφελούνται από τα μέτρα άμεσης ανακούφισης.

Φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τον άνθρωπο, μέσω παροχών, ενίσχυση του εισοδήματος, αλλά και ελάφρυνση των φορολογικών βαρών υπόσχεται το κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις, που έδωσαν ελπίδα οξυγόνου στους πολίτες, έτυχαν δριμείας κριτικής των κομματικών αντιπάλων μέσα σε ένα φοβικό πλέγμα για τις αντιδράσεις των εταίρων - δανειστών.

Πού θα γίνουν αλλαγές

Σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα, λοιπόν, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται στα 751 ευρώ μέχρι το 2016, το αφορολόγητο επιστρέφει στις 12.000 ευρώ για όλους ανεξαρτήτως, τα εισοδήματα θα υπολογίζονται και θα φορολογούνται βάσει ενιαίας, προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, ενώ παρελθόν θα αποτελέσει ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα αντικατασταθεί με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Ακολούθως στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό σχετικά ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως δεν θα γίνει καμία μείωση στις συντάξεις αλλά ούτε και στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση

Αναλυτικότερα, επαναφορά, έως το 2016, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 510 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών και τα 586 ευρώ για του άνω των 25 ετών.

Επαναφορά της υποχρεωτικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, της επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων (ώστε να μην υπερισχύουν οι ατομικές και επιχειρησιακές), των τριετιών και της εξάμηνης μετενέργειας αντί της τρίμηνης.

Εφαρμογή νέου καθεστώτος για την επίλυση των εργατικών και μισθολογικών διαφορών μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Επαναφορά στο 2% του ορίου των επιτρεπόμενων (ανά μήνα) ομαδικών απολύσεων και του ύψους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και αναβάθμιση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης ή μη αιτημάτων για μαζικές απολύσεις.

Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για συντάξεις έως 700 ευρώ.

Τέλος σε κάθε νέα μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή των προηγούμενων νόμων για την αλλάγή στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Επίσης καταργήτε η διάταξη για τα επικουρικά η επίμαχη διάταξη της ρήτρας θανάτου, κατά την οποία επιλεγόταν αν θα μεταβιοβάζεται μελλοντικά η σύνταξη στην σύζυγο και στα παιδιά.

Ευνοϊκή ρύθμιση θα υπάρξει και για τους ανέργους που είναι ένα βήμα πριν τη έξοδο στη σύνταξη.

Εφαρμογή νέου μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ.

Καμία νέα αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενίσχυση των αποθεματικών του Ασφαλιστικού. Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας αλλά και από άλλες πηγές.

Στήριξη σε όσους ζουν κάτω από το όριο φτώχειας μέσω Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

Επαναφορά του ΟΕΚ για τη διανομή εργατικών κατοικιών.

Οσον αφορά τις φορολογικές τροποποιήσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου αθροίζονται και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα. Μειώνονται επίσης οι επιβαρύνσεις σε μισθωτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.550 ευρώ έως 12.000 που θα είναι το νέο αφορολόγητο όριο.

Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου η κυβέρνηση αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο τις φοροδιαφυγής εξαγγέλντας ακόμη μέχρι και κατασχέσει ς μη δηλωθέντων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ακίνητα

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή τους επόμενους δύο μήνες.

Το αφορολόγητο όριο, αναμένεται να οριστεί στα 200.000 ευρώ κατά άτομο.

Αναμένονται οι αποφάσεις για τις αντικειμενικές, αφού σχετικές εξαγγελίες έχουν γίνει κατ' εξακολούθηση κατά΄ατο παρελθόν αλλα και πρόσφατα
Στη ΔΕΘ η πρωθυπουργική αναφορά έκανε λόγο για μείωση κατά 30% - 35%.

Τέλος όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε βελτιώσεις στην υπάρχουσα ρύθμιση αποκλιμακώνοντας τη γραφειοκρατία και τις πολύπλοκες διαδικασίες, καταργεί την ποινική δίωξη με τη διαδικασία του Αυτοφώρου για οφειλές, αλλά και δημιουργία φορέα, ο που θα συγκεντρώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Σχετικά κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν για το πάγωμα των πλειστηριασμών μεχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, κατά τη συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η συζήτηση για τα προβληματικά δάνεια σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε στην κατεύθυνση ότι οι όποιες ρυθμίσεις δεν θα δημιουργήσουν νέες απώλειες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις