ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Θα αποκατασταθούν οι αδικίες στο δημόσιο

Κατρούγκαλος: Θα αποκατασταθούν οι αδικίες στο δημόσιο

Για αποκατάσταση των αδικιών και ανάκληση των απολυμένων της διαθεσιμότητας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απλοποίηση των διαδικασιών και υπηρεσιών, με την οικοδόμηση virtual ΚΕΠ -που θα λειτουργεί δηλαδή μέσω υπολογιστών.

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «όταν βρισκόμαστε μπροστά σε οποιασδήποτε μεταρρύθμιση το θέμα είναι ποιον προσανατολισμό δίνεις στο κράτος». Σημείωσε δε πως αν αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα της πενταετίας στο θέμα της διοίκησης, βλέπουμε ότι όπου εφαρμόζεται νεοφιλελεύθερη πολιτική, υπονομεύεται το κοινωνικό κράτος και δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες.

Επίσης, τόνισε ότι «για να διαλέξει μεταξύ μίας ψήφου και μίας φραντζόλας ψωμί, είναι πόσο πεινασμένος».

Από τα πρώτα μέτρα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι η ανάκληση των απολυμένων της διαθεσιμότητας, ενώ τόνισε ότι θα προηγηθεί μία διαδικασία μετακίνησης, αλλά πως όσοι δεν επιλέξουν να πάνε σε αυτές τις κενές θέσεις, θα πάνε στις παλιές. Παράλληλα, έκανε λόγο για αντικατάσταση του πειθαρχικού δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πρόβλημα του ελληνικού κράτους είναι στραβή οργάνωση και ανισοκατανομή του προσωπικού, ενώ έκρινε αναγκαίο να εξεταστούν οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υπουργείο εκ του μηδενός.

Τόνισε δε ότι θα διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης, όχι με τιμωρητικά χαρακτηριστικά, αλλά «όταν θα υπάρχει το προφίλ καθηκόντων τότε θα εξετάζεται αν όντως τα εφαρμόζουν».

Ανήγγειλε, επίσης, μία μορφή κινητικότητας, που όπως είπε, δεν θα είναι των προκατόχων και δεν θα είναι ένα μέσο δημοσιονομικής πολιτικής.

«Απλά θα είναι ένας τρόπος να μεταφέρουμε προσωπικό από εκεί που χρειάζεται λιγότερο, εκεί που χρειάζονται περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διαφάνειας, ενώ ανακοίνωσε την εφαρμογή Virtual ΚΕΠ, δηλαδή την πρόσβαση σε υπηρεσίες, μέσω υπολογιστή.

Τέλος, έκανε λόγο για απλοποίηση των διαδικασιών για πιστοποιητικά με τη σύνδεση των υπηρεσιών των υπουργιών, ενώ για το μισθολόγιο στο Δημόσιο ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός δίκαιου και ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Σχετικές ειδήσεις