ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρώτες αποφάσεις του Δημήτρη Μάρδα στο υπουργείο Οικονομικών

Οι πρώτες αποφάσεις του Δημήτρη Μάρδα στο υπουργείο Οικονομικών

Η αγωνία για την εξέλιξη του χρέους -που μια μελέτη την ανεβάζει στο 200% του ΑΕΠ!- και η μέριμνα για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση των καθηκόντων του χαρακτήρισαν τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, στη σημερινή (Τετάρτη, 11/2/15) πρώτη του ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η ενημέρωση ουσιαστικά ξεκίνησε με τη στελέχωση του γραφείου του, καθώς ήθελε να περάσει το μήνυμα της εξοικονόμησης πόρων: Όλοι του οι συνεργάτες είναι αποσπασμένοι, άρα δεν υπάρξει πρόσθετο κόστος, ενώ τη Νομική Υπηρεσία συνδράμουν δυο συνταξιούχοι δικηγόροι που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Ο κ. Μάρδας, αφού εξήγησε ότι τις βασικές του θέσεις τις έχει αναπτύξει δημόσια, ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις για σειρά θεμάτων:

- Για προμήθειες του δημοσίου κάτω των 60.000 ευρώ, αποκάλυψε ότι θα εφαρμόσει τον ηλεκτρονικό κατάλογο, δηλαδή την καταγραφή των αναγκών και εν συνεχεία τη ελεύθερη λήψη προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο. Όποια υπηρεσία δεν εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο, δεν θα χρηματοδοτηθεί.

- Ο υπουργός ζήτησε από τους συναδέλφους του να του αποστείλουν τις εξαγγελίες τους (κυρίως στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων), ώστε αυτές να κοστολογηθούν. Σε παρατήρηση ότι αυτό σημαίνει πως όποιες δεν "χωρούν" στον προϋπολογισμό θα ακυρωθούν, ο κ. Μάρδας απάντησε ότι οι εξαγγελίες γίνονται σε ορίζοντα τετραετίας και συνεπώς μένει να μετρηθεί το κόστος καθεμιάς, ώστε να κατανεμηθούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

- Για τις μειώσεις στις παρακρατήσεις φόρου, σημείωσε ότι αυτές θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015, ωστόσο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο πώς θα γίνονται οι παρακρατήσεις και σε ποιες κατηγορίες θα υπάρξουν αλλαγές (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ)

- Σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Μάρδας είπε ότι προτίθεται να εξετάσει τις στρεβλώσεις του συστήματος, δηλαδή εάν υπάρχει διαφορετική αμοιβή για την ίδια εργασία στο δημόσιο.

- Για το θέμα των προστίμων που επιβάλλονται σε παραβάτες κάθε είδους, ο υπουργός ανέφερε ότι προσανατολίζεται σε ένα νέο σύστημα, στο οποίο από πριν ο πολίτης θα γνωρίζει το ύψος του προστίμου για κάθε παράνομη πράξη. Δηλαδή δεν θα μπορεί ο δικαστής να μειώσει το πρόστιμο, το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να αποφανθεί εάν ο πολίτης που προσφεύγει είναι αθώος ή ένοχος.

- Για το χρέος της χώρας, ανέφερε ότι το 2014 έκλεισε στο 184%, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν μελέτες όπως αυτή του Ινστιτούτου Levy, που εκτιμούν ότι στις αρχές του 2015 το χρέος θα αγγίξει το 205% του ΑΕΠ.

- Για τα διαθέσιμα της χώρας, αρκέστηκε να αναφέρει γενικά ότι υπάρχουν τόσα, όσα χρειάζονται για να πληρώσει το δημόσιο τις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα, χωρία όμως να διευκρινήσει πόσο είναι αυτό το διάστημα.

- Τέλος, για την υπόθεση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι υπάρχει μελέτη που έχει εκπονήσει η ΓΣΕΒΕΕ και πάνω σε αυτήν θα βασιστεί για τα μέτρα που θα λάβει, εκτιμά όμως ότι τα χρήματα που μπορούν να εισπραχθούν από το λαθρεμπόριο τσιγάρων αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, για το λαθρεμπόριο καυσίμων οι απώλειες φόρων κατά την εκτίμηση του υπουργού φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Σχετικά με τη σκέψη του υπουργού για bonus εφοριακών που εισπράττουν φορολογητέα ύλη, από το υπουργείο διευκρινίστηκε ότι "η πρόταση αυτή εκφράστηκε το 2011 στη μελέτη «Νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμων» της ΓΣΕΒΕΕ και του ΠΟΠΕΚ και αφορούσε μόνο τα πρόστιμα επί των λαθραίων καυσίμων, και δεν αφορούσε τους εφοριακούς στο σύνολό τους".-

Σχετικές ειδήσεις