ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμφιβάλλει η Fitch για την εφαρμογή του μνημονίου

Αμφιβάλλει η Fitch για την εφαρμογή του μνημονίου
Αμφιβάλλει πλήρως η Fitch για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν καθ’ ολοκληρίαν το πρόγραμμα εξυγίανσης...

Αμφιβάλλει πλήρως η Fitch για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν καθ’ ολοκληρίαν το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. Την ίδια ώρα, που η ικανότητα των ελληνικών αρχών τίθεται εν αμφιβόλω, η Ελλάδα καλείται να εκπληρώσει ένα μεγάλο εύρος προκλήσεων.

Αυτά τα δύο δεδομένα εξηγούν και την απόφαση της Fitch να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε «Β+» που ανακοινώθηκε στα τέλη Μαΐου.Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι στην αξιολόγηση έχει ληφθεί υπ’ όψιν η καταβολή νέας οικονομικής ενίσχυσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, η Fitch προειδοποιεί ότι εφόσον υπάρξει «ήπια» αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε αδυναμία να αποπληρώσει το χρέος της.

Απόφαση για νέα υποβάθμιση, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fitch, θα ληφθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους ελεγκτές του κλιμακίου της τρόικας.

Στην έκθεση που θα συντάξουν οι επιθεωρητές θα κριθεί το κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, στα πλαίσια του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Πηγή:newscode.gr