ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση Σταϊκούρα σε Μάρδα για τα... πρωτογενή πλεονάσματα

Απάντηση Σταϊκούρα σε Μάρδα για τα... πρωτογενή πλεονάσματα

Απάντηση στις αναφορές περί οικονομικών στοιχείων, σε τηλεοπτική εκπομπή, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, δίνει ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι το 2011 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 6 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ και το 2014 εκτιμάται ότι θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ και άρα επί της προηγούμενης διακυβέρνησης το ετήσιο πρωτογενές ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 9 δισ. σευρώ ή περίπου 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόμενη χρονιά «σημαντικό και εθνικά αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας προσθέτει πως το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 21 δισ. ευρώ ή 10,1% του ΑΕΠ και το 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ ή περίπου 7,5% του ΑΕΠ και άρα επί Σαμαρά το ετήσιο έλλειμμα μειώθηκε κατά 16,5 δισ. ευρώ ή περίπου 7,5% του ΑΕΠ και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Σταϊκούρας προσθέτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2012 ήταν 8,8 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2014 3 δισ. ευρώ, άρα μειώθηκαν κατά περίπου 70% τα τελευταία 2 χρόνια.

«Θέλω να ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει, και το 2015, ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ίδωμεν», σχολιάζει ο βουλευτής της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις