ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Πρωτόγνωρο το ελληνικό πρόγραμμα για Ελλάδα και Ευρώπη

Μοσκοβισί: Πρωτόγνωρο το ελληνικό πρόγραμμα για Ελλάδα και Ευρώπη

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη βελγική τηλεόραση, αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας, επιμένοντας πως βλέπει περιθώρια διαπραγμάτευσης επί των ελληνικών προτάσεων και χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρο» το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Το θετικό είναι πως τώρα γνωριστήκαμε με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας πως οι δυο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό "δεν ήταν πολλές".

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε τα λάθη της Ευρώπης στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα κατά το παρελθόν παρείχε "μακιγιαρισμένα στοιχεία" για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία. «Όταν υπάρχει κοινωνική αταξία και διαλυμένη οικονομία οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές είναι επιβεβλημένες», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος και κατέληξε επί του θέματος: «Μην πυροβολείτε λοιπόν τον Ευρωπαίο πιανίστα».

Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης το χαρακτήρισε "πρωτόγνωρο" για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση. Συνέχισε δε λέγοντας ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο Επίτροπος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.

Τέλος, σχολιάζοντας τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, ο οποίος φέρεται να ζήτησε, στη συνεδρίαση του Ecofin, να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι αν η Βρετανία ήταν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, προτρέποντάς τον "να μείνει εκτός" σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.

Νωρίτερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα του για παράταση του ελληνικού προγράμματος. «Το πρόγραμμα υπάρχει για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ευχόμαστε πως θα παραταθεί», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως οι τελευταίες διαβουλεύσεις του Eurogroup ήταν εποικοδομητικές αλλά «πλέον πρέπει να περάσουμε στην πράξη».

Ο κ. Μοσκοβισί διεμήνυσε πως «χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπως επίσης και η Ελλάδα έχει ανάγκη την ζώνη του ευρώ».

Σχετικές ειδήσεις