ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποιημένοι οι βιοτέχνες με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων

Ικανοποιημένοι οι βιοτέχνες με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων

Ικανοποίηση προκαλεί στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η προτεινόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης, όπως την παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, σχετικά με τις δυνατότητες εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου σημειώνεται: «Η διοίκηση του ΒΕΑ εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, κινείται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση και εκφράζει την ικανοποίησή της καθώς δίνει βαθιές «ανάσες» σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ήθελαν, αλλά αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Με μια πρώτη ανάγνωση της νέας ρύθμισης, ιδιαίτερη σημασία έχουν για τα μέλη μας, η απαλοιφή του ορίου ενός εκατ. ευρώ, η μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης σε 20 ευρώ, η αναστολή των εισπρακτικών μέτρων και η κατάργηση της προσωποκράτησης, η μείωση του επιτοκίου και η γενναία μείωση σε τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Και αυτό γιατί είναι μέτρα που εκτός της «βαθιάς ανάσας» που θα προσφέρουν στα μέλη μας προκαλώντας ανάσχεση των συνεπειών της πολυετής κρίσης, θα αυξήσουν παράλληλα τα έσοδα του δημοσίου των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην αντίποδα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την αδικία που αισθάνονται οι συνεπείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για οποιασδήποτε μορφής επιβράβευσή τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα γι' αυτούς που παρά την τεράστια έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να καταβάλλουν τις οφειλές τους, παρέχοντάς τους για παράδειγμα την δυνατότητα να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές για κάποιο χρονικό διάστημα".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Παύλο Ραβάνη: «Η νέα ρύθμιση οφειλών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει πιο ευνοϊκούς όρους και αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα για δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση οφειλών μόνη ωστόσο δεν αρκεί, απαιτείται να προωθηθούν παράλληλα αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενισχύσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο εξόδου της χώρας μας από την κρίση».

Σχετικές ειδήσεις