ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους

Βαρουφάκης: Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους

Με «βόμβες» ξεκίνησε η πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό μέσο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη είπε ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής γιατί το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΒΙΒΛΙΑ – ΕΝΤΥΠΑ

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ασάφειες στη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: "Είμαστε περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Το κάναμε σκόπιμα. Έχει δημιουργικές ασάφειες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία".

"Όσον αφορά το πλεόνασμα, το ότι δεν αναγράφεται ακριβώς ο στόχος είναι σαν να μας λένε ότι καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Για αυτό συμφωνήσαμε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Αν πω ένα νούμερο θα πω ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πρόγραμμα τετραετίας και ότι τα μέτρα ανακούφισης πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε». Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και διευκρίνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χωρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

"Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο και μπήκε στη θέση του μνημονίου", είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλη επιτυχία.

«Η συμφωνία γράφτηκε με στόχο το τέλος του μνημονίου», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «τα μνημόνια που πέρασαν για μια δημοκρατία είναι συνονθύλευμα παρανομιών»,

«Θέσαμε βέτο σε δύο συνεχόμενα Εurogroup. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ» τόνισε αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πως πολιτικοποιεί τη συζήτηση, όταν έθεσε στην Ευρώπη το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Διευκρίνισε επίσης πως δεν είναι το ίδιο τρόικα και θεσμοί και ότι δεν θα ξαναέρθουν στην Ελλάδα ως «συμμορία τεχνοκρατών». Ωστόσο, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα Έβερεστ. "Οι Ευρωπαίοι με τη συμφωνία μας αναγνώρισαν το δικαίωμα... της πάλης" υποστήριξε, ενώ διευκρίνισε Η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει να τιναχθούν στον αέρα όσα πετύχε η ελληνική κυβέρνηση για ένα μικρό ποσό.

Για τις επαφές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ίδιος στην Ευρώπη είπε «μας έλεγαν ότι είμαστε σε απομόνωση, το ανατρέψαμε πλήρως»

"Για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντος"

"Για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντός μας" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε πως "μου λένε μπράβο Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για ότι κάναμε. Γερμανός αστυνομικός με ευχαρίστησε που η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει την Ευρώπη" είπε μεταξύ άλλων.

Μέσα στο ΣΚ θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποκάλυψε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει η κυβέρνηση έτοιμο το μονοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι που πλήρωναν.

Τι είπε για ΦΠΑ

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα αναζητήσει «αλλαγές σε φορολογικούς συντελεστές σε αγαθό άνευ σημασίας».

«Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα» δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πού θα αυξηθεί, είπε: «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

«Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η σύγκλισή του με το κόμμα έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θέλω να συναντήσω τον Γλέζο να του εξηγήσω

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου αποκάλυψε πως τον στενοχώρησε πολύ. "Όταν θα πάω στις Βρυξέλλες θέλω να συναντήσω τον Γλέζο. Να του εξηγήσω τι σημαίνει η συμφωνία. Σίγουρα θα καταλάβαινε", είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις αντιδράσεις και τις έντονες διαφωνίες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για δημιουργική διαφωνία, ενώ υποστήριξε πως "δεν έβαλε κανείς εναντίον μου".

Δεν έχω αστυνομικό, αν αποκτήσω θα παραιτηθώ

Σχετικά με την ασφάλεια που πρέπει να έχει ως υπουργός αποκάλυψε πως δεν έχει αστυνομικό να με φυλάει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αν αποκτήσει θα παραιτηθεί.

Σχετικές ειδήσεις