ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδούβελης: Όταν υπογράφεις παράταση έχεις υπογράψει το μνημόνιο

Χαρδούβελης: Όταν υπογράφεις παράταση έχεις υπογράψει το μνημόνιο

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά υπερασπίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την τακτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για τα περίφημα mails, το δικό του και του Γ. Βαρουφάκη, ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως «δεν μπορούν να συγκριθούν, γιατί το email Βαρουφάκη είναι το ξεκίνημα, ενώ το email Χαρδούβελη ήταν το τέλος.

«Ήμασταν στην έξοδο και τώρα ξεκινάμε από την αρχή. Από την στιγμή που υπογράφεις την παράταση, υπογράφεις και το μνημόνιο. Ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το τι εμπεριέχει το μνημόνιο, είναι γιατί οι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι θα τηρήσει το μνημόνιο».

Για την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και για τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως οι δανειστές μας έλεγαν ότι με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, είχαμε ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 2,6 δισ. και προσπαθούσαμε να τους πούμε πως κάνουν λάθος. Γι' αυτό το 2,6 ζητούσαν μέτρα. Η κυβέρνηση ξεκινάει ήδη με μία απώλεια 2 δις, ξεκινάει λέγοντας πως θα αυξήσει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κάτι που θα κοστίσει ακόμη 2 δισ., λέει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη 2,6 δισ.».

Ο κ. Χαρδούβελης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα λέγοντας: «Τον Δεκέμβριο τους είπα: κύριοι, ξεμένουμε και όλοι πάγωσαν. Μία χώρα όμως δεν ήθελε τους τρεις μήνες γιατί συνέπιπταν με την προεκλογική τους περίοδο και πρότειναν έναν μήνα. Αν μας έδιναν έξι μήνες δεν θα έκλεινε η αξιολόγηση. Και οι αξιολογητές θα έλεγαν κάντε και κάτι παραπάνω... Έγινε πηγαδάκι με τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είπε θα σας δώσω έξι εβδομάδες. Τότε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μπήκε και είπε πάρτε δύο μήνες», κατέληξε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. «Η Ελλάδα δεν έχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, επειδή δεν έχει αξιοπιστία. Υπάρχει τεχνητή έλλειψη ρευστότητας. Εμείς ως Έλληνες θα έχουμε ξεφορτωθεί τους θεσμούς, θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Τώρα κανείς δεν θέλει να μας δώσει λεφτά. Αυτό το έχουν κάνει κι άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία", είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Σχετικές ειδήσεις