ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ΟΤΑ

Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ΟΤΑ

Συνάντηση με θέμα τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) ο πρόεδρός της Γ. Καββαθάς με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλη.

H ΚΕΔΕ διατύπωσε μια πρόταση που είναι αντίστοιχη με αυτή η οποία προωθείται για τις 100 δόσεις των ιδιωτικών οφειλών προς το Δημόσιο με την οποία συμφωνεί η ΓΣΕΒΕΕ. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Γ. Καββαθάς παρέδωσε υπόμνημα στον Γ. Πατούλη στο οποίο περιέχεται σειρά τροποποιήσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είδε θετικά την πρόταση και δήλωσε ότι θα την προωθήσει στο Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στο υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ ζητάει επαναφορά του νόμου 4257/14-4-2014 με κάποιες τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα:

- Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί ή μη από 1.1.2010 δύνανται να ρυθμίζονται ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

β) Για οφειλές μέχρι 5.000,00 ευρώ σε είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

γ) Για οφειλές από 5.000,01 ευρώ μέχρι 10.000,00 ευρώ σε σαράντα οκτώ (48) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

δ) Για οφειλές από 10.000,01 ευρώ μέχρι 20,000,00 ευρώ σε εβδομήντα δύο (72) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

ε) Για οφειλές από 20.000,01 ευρώ και πάνω σε εκατό (100) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

Στην ρύθμιση, αναφέρει το άρθρο, να υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων ή μη και ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμάτων με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, τόκους υπερημερίας, ή τυχόν προβλεπόμενες λοιπές ρήτρες που τις επιβαρύνουν μέχρι την ημερομηνία αυτή, χωρίς δικαίωμα του οφειλέτη να ζητήσει την εξαίρεση μέρους αυτών.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής ο οφειλέτης μπορεί να λαμβάνει φορολογική ενημερότητα και καθίσταται δημοτικά ενήμερος κατά την έννοια του άρθρου 285 του Ν. 3463/2006 (ΚΔΚ).

Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή ισχύει (απαλείφετε το «δεν» που υπάρχει σε αυτό το σημείο) για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. (το υπόλοιπο συνεχίζει ως έχει)»

- Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και στο πλαίσιο της βοήθειας των επαγγελματιών του κλάδου προτείνεται να συμπεριληφθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία το τέλος επί των ακαθαρίστων για τα Κέντρα Διασκέδασης να ορίζεται σε ποσοστό μέχρι 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικές ειδήσεις