ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανικό think tank: Grexit και σύνδεση της δραχμής με τον χρυσό, η καλύτερη λύση

Βρετανικό think tank: Grexit και σύνδεση της δραχμής με τον χρυσό, η καλύτερη λύση

Όταν ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός συναντά τις ελληνικές δυσκολίες, τότε φτάνουμε σε προτάσεις όπως αυτή του Institute of Economic Affairs.

Ως μοναδική λύση για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος, το Institute of Economic Affairs προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εν συνεχεία σύνδεση του εθνικού μας νομίσματος με το χρυσό.

«Παρά τη φημολογία, η Ευρώπη δεν μπορεί να πετάξει την Ελλάδα από το ευρώ. Μόνο εάν η Ελλάδα το επιθυμεί και το αποφασίσει, το Grexit θα γίνει πραγματικότητα» εξηγεί το βρετανικό think tank.

Όμως, συνεχίζει, η παραμονή στην Ευρωζώνη δεν διασφαλίζει την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας, αυτό του χρέους το οποίο χρήζει μία σημαντικής αναδιάρθρωσης. «Δεν υπάρχει κανένα όφελος από τον ευρω-μονόδρομο. Η Ελλάδα πρέπει να διαγράψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του χρέους της» προσθέτει, καλώντας την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα δάνεια, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όσο επιτυγχάνει πλεονάσματα. Εκτός αυτό, η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, οφείλει να λάβει ένα ακόμη δραστικό μέτρο: να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των εγχώριων τραπεζών, μετατρέποντάς τις αποκλειστικά σε καταθετικές.

Παράλληλα, θα πρέπει να περικόψει έως και 50% το μισθολογικό κόστος της κυβέρνησης και των ανώτερων αξιωματούχων.

Όσον αφορά το ζήτημα του νομίσματος, η δραχμή, σύμφωνα με το Institute of Economic Affairs, θα προσδώσει νέα πλεονεκτήματα στην οικονομία, καθώς θα συνιστά ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά νομίσματα της Ευρώπης.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο προτείνει η Ελλάδα να συνδέσει το νέο της νόμισμα με το χρυσό, όπως ακριβώς έκανε και η Γερμανία το 1923.

Σχετικές ειδήσεις