ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Προτεραιότητα η σταθεροποίηση της οικονομίας, όχι η επόμενη δόση

Βαρουφάκης: Προτεραιότητα η σταθεροποίηση της οικονομίας, όχι η επόμενη δόση

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας κι όχι η επόμενη δόση, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ηρωική τη στάση της κυβέρνησης να μη νοιάζεται για τη δόση όσο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, ώστε να μην λαμβάνει άλλα χρήματα από την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε τελειώνουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, ο υπουργός δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα να έχει μια δύσκολη αρχή το 2015. «Το γνωρίζαμε από την αρχή ότι η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου θα είχε κάποια πισωγυρίσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Έλληνα υπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων, δήλωσε ότι «οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά πολιτισμένες... Όταν υπάρχει ειλικρίνεια υπάρχει και ένταση. Αλλά στη συνέχεια οι εντάσεις εξαλείφονται, λύνονται, και όταν γίνεται αυτό βελτιώνονται οι στρατηγικές και πολιτικές που εφαρμόζονται. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι όταν κανείς λέει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε είναι λογικό να προκαλεί εντάσεις.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που «αγγίζει πολιτισμικά, ιστορικά και ηθικά θέματα» ενώ τόνισε ότι «η διαπραγματεύση και οι αποζημιώσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θα πρέπει να παραμείνουν διαφορετικά... Αυτού του είδους τα ζητήματα πρέπει να προσεγγιστούν με ευαισθησία και από τις δύο πλευρές. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα θέματα του παρελθόντος να κυριαρχούν σήμερα. Έχουν προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των λαών» ανέφερε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίζει ότι το χρέος είναι χρέος, όπως του λένε και οι Ευρωπαίοι.

Σχετικές ειδήσεις