ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατούλης: Δεν θα πειράξουμε συντάξεις και θεμελιωμένα δικαιώματα

Στρατούλης: Δεν θα πειράξουμε συντάξεις και θεμελιωμένα δικαιώματα

Από την υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης και την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας θα βρεθούν τα λεφτά ώστε να μην «πληγούν» οι ασφαλισμένοι, ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Στρατούλης, καθιστώντας για μία ακόμη φορά σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα πειράξει μισθούς και θεμελιωμένα δικαιώματα.

«Οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες και θα δοθούν κανονικά, τόσο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όσο και μετά», τόνισε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς του Αλέξη Μητρόπουλου ότι σε 3-4 χρόνια θα τεθεί θέμα μείωσης των συντάξεων ξεκινώντας από τα υψηλά στρώματα, απάντησε ότι «ο κ. Μητρόπουλος το είπε αυτό για να εξηγήσει ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η ΕΕ είναι λάθος και ότι πρέπει να πάμε σε πολιτικές αναπτυξιακής λογικής».

Στη συνέχεια, ο κ. Στρατούλης, αφού διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θίξει θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή τα δικαιώματα συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων, διευκρίνισε ότι λεφτά θα βρεθούν μέσω πολιτικών ανάπτυξης που απορρίπτουν τη λιτότητα.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να γίνει συγκεκριμένος, σημειώνοντας ότι τα λεφτά θα βρεθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί η κυβέρνηση. Από τη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη προσδοκόνται έσοδα 1,46 δισ. ευρώ φέτος.

Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης και για το θέμα της υποχρέωσης των 100 ενσήμων την τελευταία 5ετία, ώστε να λάβει κάποιος σύνταξη, προαναγγέλλοντας ότι αυτό θα αλλάξει, ώστε να μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη.

Ακολούθως, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η εγγυημένη κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία, στο πρότυπο της τριμερούς ασφάλισης, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου που θα δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, με τρόπο επωφελή και όχι δια της λογικής του ξεπουλήματος.

Όσον αφορά στις δηλώσεις Παναρίτη ότι «είναι ντροπή να υπάρχουν συνταξιούχοι 45 και 46 ετών», ο κ. Στρατούλης σχολίασε ότι οι δηλώσεις αυτές της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών αφορούσαν τις συζητήσεις που είχε με την τρόικα την περίοδο μέχρι το 2012, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ασφαλισμένος που να παίρνει σύνταξη σήμερα στα 45 και στα 50, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων για ειδικούς λόγους, όπως λόγους υγείας.

Σχετικά δε με το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά για τα λάθη στις αναλογιστικές μελέτες που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες μειώσεις συντάξεων, ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα. «Πρόκειται για ένα μέγιστο πολιτικό ζήτημα. Οι ευθύνες ανήκουν στις μνημονιακές κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει ξεκαθαρίζοντας - στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη - ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων.

«Είναι ευθύνη των ταμείων να τα χρησιμοποιήσουν», κατέληξε σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σχετικές ειδήσεις