ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στον τρόπο των διαγωνιστικών διαδικασιών προανήγγειλε ο Μάρδας

Αλλαγές στον τρόπο των διαγωνιστικών διαδικασιών προανήγγειλε ο Μάρδας

«Αυτό το ευτράπελο των πρόχειρων διαγωνισμών θα σταματήσει», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε εκδήλωση του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

«Θα αλλάξει ο τρόπος των διαγωνιστικών διαδικασιών, που αφορά συμβάσεις ακόμα και κάτω από 60.000 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για προμήθειες του δημοσίου.

Παράλληλα, ο κ. Μάρδας αφού πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστούν καινούρια συστήματα που έχουν νομοθετικά προβλεφθεί και παραμένουν ανενεργά, ενώ «μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς να μειωθούν τα υλικά και οι υπηρεσίες που θα αγοραστούν», υπογράμμισε ότι: «γραμμή, γραμμή ερευνάται ο προϋπολογισμός του κάθε υπουργείου, για να εντοπιστούν αδικαιολόγητες δαπάνες, μη μισθολογικού κόστους, που δεν θα στερήσουμε από τους πολίτες, αλλά με σκοπό να κοπούν χρήματα από σπατάλες».

«Άλλωστε και η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει βγει από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, τη βγάλαμε από μια πρώτη προσέγγιση αναδιάταξης των δαπανών, αφού λάβαμε τέσσερα κριτήρια κατά νου που έχουν σχέση μόνο με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις κρατικές προμήθειες των φορέων της κυβέρνησης και των δήμων», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας επίσης, ότι υπάρχει σκέψη να απευθυνθεί πρόσκληση προς τους συλλογικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΔΕΗ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, κ.α.) για να συμβάλλουν και αυτοί οικονομικά, στο ποσό που εξασφαλίστηκε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα "τσουνάμι βοήθειας", με σκοπό τα 200,3 εκατομμύρια να γίνουν τριακόσια, τετρακόσια, όσα μπορεί να γίνουν παραπάνω».

Καταλήγοντας, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έρθει η ρύθμιση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων - το οποίο, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ανεβάζει τη φοροδιαφυγή, έως 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. «Ας είναι και 500 εκατομμύρια. Ας κλειδώσουμε το σύστημα και ας εισπράξουμε και 300 εκατομμύρια. Αλλά να ξέρουμε όμως ότι το σύστημα λειτουργεί , όπως πρέπει να λειτουργεί», επεσήμανε, για να καταλήξει κάνοντας γνωστό ότι θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και του παραεμπορίου, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και η ρύθμιση για τη φορολόγηση αδήλωτων κεφαλαίων, που συνδέονται με «μαύρο» χρήμα. Αρχικά εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, ασχέτως εάν τα κεφάλαια επιστρέψουν, ή όχι. «Στο όνομα, μιας φορολογικής δικαιοσύνης, οι φόροι πρέπει να καταβληθούν», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις