Τι περιλαμβάνει η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για τη συγκρότηση της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.

Τι περιλαμβάνει η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων
3'

«ΓΡΑΨΕ – ΣΒΗΣΕ» ΜΕΧΡΙ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει μια λίστα που θα εξειδικεύει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να υπάρξει συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συνταχθούν τα οικονομικά μεγέθη των μεταρρυθμίσεων και οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα των διαρθρωτικών μέτρων.

Η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τον κ. Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πλέον η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει μια λίστα που θα εξειδικεύει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν.

Συγκεκριμένα:

1. Δημοσιονομικά: Θα πρέπει να προσδιοριστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού φέτος και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί. Στις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ (όπως η αύξησή του σε «πλούσια» νησιά κ.λπ.), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με περιορισμένες αλλαγές, η αύξηση της φορολογίας στους «πλούσιους» κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για μέτρα που θεωρούνται «σκληρά».

2. Διαρθρωτικά: Η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί και η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στον δημόσιο τομέα εν γένει και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι ψηλά στην ατζέντα.

3. Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και του ΟΛΠ, ενώ υπό εξέταση είναι και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, θέμα προς διευκρίνιση παραμένει ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

4. Ασφαλιστικό: Το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση είναι θέματα στα οποία οι δανειστές θέλουν διευκρινίσεις.

5. Εργασιακά: Η αναμόρφωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΙLO), όπως η επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών, καθώς και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ -σε συνεργασία με το ILO-, είναι τα βασικότερα ζητήματα για τα οποία οι δανειστές θα θελήσουν εξειδίκευση των κυβερνητικών προθέσεων.

Η ελληνική πλευρά δια στόματος του πρωθυπουργού διαμηνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν και θα αντικαταστήσουν τα μέτρα Σαμαρά θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή