ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο Ασφαλιστικό: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Τι αλλάζει στο Ασφαλιστικό: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το Ασφαλιστικό, κατεβάζει πακέτο παρεμβάσεων με βασικό στόχο το «νοικοκύρεμα» του συστήματος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατεβάσει ατζέντα με «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων. Στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ανοίξει πέντε θέματα για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία, ωστόσο δεν συζητά μειώσεις συντάξεων.

Οι αλλαγές

Ενοποιήσεις Ταμείων: Στο τραπέζι η δημιουργία τριών κεντρικών φορέων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
Πρόωρες συντάξεις: Μάζεμα των πρόωρων συντάξεων, κυρίως στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα, με στόχο να σταμαήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Δημιουργία ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας για το σύστημα.
Αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής: Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης καθώς η εκτίναξη της μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας έχει περιορίσει τα έσοδα και τις εισφορές.
Ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ: Προωθείται ειδική ρύθμιση μιας και ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Ο αρμόδιος υπουργός έχει επισημάνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

Σχετικές ειδήσεις