ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαλαβάνη: Μόνο η ακίνητη περιουσία θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό σύστημα

Βαλαβάνη: Μόνο η ακίνητη περιουσία θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό σύστημα

Καθημερινά στα ταμεία του κράτους εισρέουν 18 με 20 εκατ. ευρώ, από την Παρασκευή που τέθηκε σε εφαρμογή η ρύθμιση-εξπρές για τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο,ενώ μόνο χθες Δευτέρα 23/3 οι εισπράξεις έφτασαν στα 50 εκατ. ευρώ

Η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο φορολογικό, για τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση σκοπεύει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με το νόμο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σημείωσε η κ.Βαλαβάνη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Για το σκοπό αυτόν συγκροτείται ειδική επιτροπή, η οποία θα ορίσει την αξία τόσο της ιδιωτικής, όσο και της δημόσιας περιουσίας, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Οσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια οριστική απόφαση.

«Υπάρχουν σκέψεις φορολόγησης για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε .

Απέκλεισε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας τα κοινωνικά και περιβαντολλογικά αποτελέσματα που έχουν υπάρξει από τις προηγούμενες αυξήσεις.

Ερωτηθείσα για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα και τα ποτά, είπε ότι υπάρχει θέμα στα τσιγάρα, όπου οι ειδικοί φόροι είναι στο 88%.

«Πλέον μπορούμε να δούμε τα έσοδα 10-15 χρόνια πίσω. Θα πάμε σε μέτρα έμμεσης απόδειξης», είπε αναφερόμενη στο αφορολόγητο και τα τεκμήρια.

Σχετικά με τις υποταγές από τους δανειστές, ανέφερε ότι «με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενημερώνουμε για ό,τι κάνουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαφωνία στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία είπε: «δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό».

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό» σχολίασε για το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας την υπερφορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων και συμπλήρωσε:

«Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».

Μόνο η ακίνητη περιουσία θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό σύστημα, στο οποίο δεν θα υπάρχει φόρος επί των νόμιμων καταθέσεων, ξεκαθάρισε η κ. Βαλαβάνη.

Πρόσθεσε δε ότι, στη νέα νομοθεσία θα υπάρξει πρόβλεψη για πάγωμα των οφειλών σε όσους δεν μπορούν να υπαχθούν σε καμία ρύθμιση για τα χρέη τους προς το Δημόσιο, η οποία θα στηρίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια.

«Οι αλλαγές σε φορολογικό και οι φοροαπαλλαγές θα είναι έτοιμες στο δεύτερο μισό της χρονιάς» είπε, τονίζοντας ότι «δεν θα κοπούν επιδόματα».

Σχετικά με το θέμα της συλλογής αποδείξεων, συμβούλεψε να «τις κρατάμε μέχρι να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο» ενώ είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβράβευσης.

Εξετάζονται σενάρια για την πληρωμή μέσω «καρτών του πολίτη» ή χρεωστικών καρτών, ως ένα μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τη μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, το μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, είπε ότι εξετάζεται η εθελοντική τροποποίηση στη φορολογική δήλωση, ενώ επανέλαβε ότι για τον έλεγχο των off shore έχουν ενοποιηθεί οι λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν.

Σχετικές ειδήσεις