ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Ούτε βήμα πίσω απο την κυβερνηση

Ασφαλιστικό: Ούτε βήμα πίσω απο την κυβερνηση

Οι κραυγαλέες περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, η μελετημένη διαδικασία ενοποίησης - μετά από διάλογο - των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά κυρίως η αμετακίνητη στάση από τις προγραμματικές δεσμεύσεις στο Ασφαλιστικό, περιλαμβάνονται στην ποσοτικοποιημένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης και παρουσιάζει σήμερα το Newsbomb.

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης - Τι περιλαμβάνει η ποσοτικοποιημένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων - που κατατέθηκε στο Brussels Group - για την κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα:

Η εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
H αποκατάσταση του δημόσιου καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής Ασφάλισης.
Η αναστολή εφαρμογής νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1η Ιανουαρίου 2015 συνεχώς οι κύριες συντάξεις.
Η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα οδηγούσε σε «εξαφάνιση» των - ήδη πενιχρών - επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και η κατάργηση της ρήτρας θανάτου.
Η ακύρωση του μαθηματικού τύπου που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος οδηγούσε σε μειώσεις από 35 έως 80% των εφάπαξ παροχών και η θέσπιση νέου.
Η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, ώστε να πάρουν «ανάσα» οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ μηνιαίως.
Η προώθηση σχεδίου μέτρων για την ταχύτερη απονομή συντάξεων.
Η αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών συστημάτων που έχει στη φαρέτρα του το υπουργείο και η δημιουργία νέων πληροφοριακών εργαλείων, ώστε να μπει τέλος στις ουρές της ντροπής και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ΑΜΕΑ. Ενιαιοποίηση του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας και απονομής αναπηρικών συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων.
Η υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, οι οποίοι λόγω των δύσκολων συγκυριών έμεινα απροστάτευτοι.
Η θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών και η ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να καταπολεμηθεί άμεσα και αποτελεσματικά το φαινόμενο εισφοροδιαφυγής, καθώς και της αδήλωτης και «μαύρης» εργασίας.
Η αξιοποίηση -και όχι ξεπούλημα- της εναπομείνασας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, προς όφελος των ασφαλισμένων και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκρότηση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να αποκατασταθούν σταδιακά τα λεηλατημένα από προηγούμενες κυβερνήσεις -και κυρίως από το καταστροφικό κούρεμα των ομολόγων τους - αποθεματικά τους .
Η αξιολόγηση των πραγματικών αποτελεσμάτων των ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων που έγιναν μέχρι σήμερα. Η προώθηση ενοποιήσεων, εφόσον χρειαστεί , θα γίνει , αφού προηγηθούν αξιόπιστες και φερέγγυες αναλογιστικές μελέτες, ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς, ασφαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς και χωρίς συμπίεση προς τα κάτω ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων.
Ο σεβασμός θεμελιωμένων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και η αποτροπή πακέτων «εθελούσιων» εξόδων σε τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις, που δημιουργούν «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικές ειδήσεις