ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες αιμορραγούν...

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες αιμορραγούν...

«Με 'τσάντες' φεύγουν τα χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο σημειώνεται ότι οι εκροές είναι τέτοιες που οδηγούν Ευρωπαίους αξιωματούχους σε δηλώσεις τρέλας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έκανε λόγο ακόμα και για περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτή του τη δήλωση, το διεθνές πρακτορείο, αναφέρει ότι εκ πρώτης όψεων δείχνει να είναι μια τρελά απερίσκεπτη κίνηση, η οποία εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές εξετάζουν τα χειρότερα σενάρια για την Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η αιμορραγία του τραπεζικού συστήματος.

Μόνο έτσι εξηγείται, όπως τονίζει, και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, όταν οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις ήταν με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, που είναι βασισμένο στα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι φανερό ότι αν τα εκροές καταθέσεων συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό, από τα 140 δισ. ευρώ που έμειναν στα τέλη του Φεβρουαρίου αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να έχουν μείνει μόλις 133 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις